Indignació TMA

El retard en la comunicació dels resultats sobre la Covid, que va molt més enllà del que ha reconegut el Govern, està comportant un enorme malestar en centenars de persones, que en molts casos no saben com han d’actuar sense saber si estan contagiats o no

Un home acudint a fer-se una prova aquest migdia.
Un home acudint a fer-se una prova aquest migdia. Toni Solanelles

Ni 48 ni 72 hores. En molts casos, molts, la comunicació dels resultats de les proves diagnòstiques de la Covid s’estan retardant molt més. Quatre dies, cinc. No són casos puntuals. El col·lapse és total i el que suposadament era una actuació de manteniment respecte d’una de les màquines que produeix resultats TMA ha estat el que se sabia que seria: una avaria en tota regla. La demora està fent estralls en centenars de persones, que no saben com han d’actuar sense saber si formalment estan contagiats o no ho estan.

El Govern, a través de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha reconegut que hi ha tres mil mostres pendents d’analitzar -i cada dia que passa se n’acumulen de noves- però ha assegurat que el retard només puntualment va més enllà de les 72 hores de màxim que l’administració va anunciar dissabte, a través d’una discreta piulada, que passava a ser el nou límit, després d’estar anunciant durant dies que el terme de la comunicació dels resultats se situava entre 24 i 48 hores. La demora, s’ha dit, és molt més gran en molts casos i el retard està causant un veritable maldecap en moltes famílies.

Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA.

Relacionat

Fins a 3.000 mostres pendents de passar per les màquines TMA

Els comentaris en grups de missatgeria de mòbil -entre pares d’escolars, per exemple- o els missatges a través de les xarxes socials especialment entre persones de certa rellevància pública han evidenciat el neguit i el malestar. Menors que han hagut de sotmetre’s a la segona prova TMA sense tenir el resultat de la primera i, doncs, no saber què han de fer. Centres escolars exigint als alumnes que acudissin a classe mentre no tinguessin el resultat, tot i el risc d’estar infectats i anar contagiant.

Assalariats que no s’han presentat a treballar en espera dels resultats i que veuen ara com els seus responsables empresarials els adverteixen que si la prova acaba resultant negativa aquells dies d’absència en el lloc de treball serà descomptat de les jornades previstes per a vacances davant l’enuig d’una part i de l’altra. I tot plegat comportant una desorganització de l’alçada d’un campanar amb protocols que ni aquells que els han dissenyat no acaben de tenir clars. O no saben resoldre quan el cas concret se surt del paràmetre estàndard.

TMA? QUÈ ÉS LA TMA?

Per acabar-ho d’adobar, i davant el retard que hi està havent amb la comunicació dels resultats de les TMA, alguns ciutadans haurien acudit a sotmetre’s a una prova diagnòstica amb la tecnologia PCR, que és la que usen els laboratoris privats. I tot sovint no hi ha coincidència entre els resultats de la mateixa mostra o similar en un sistema o l’altra. Això té una explicació que des de Salut sempre s’ha posat sobre la taula, però que el ciutadà no comprèn o no n’està al cas sempre.

La tecnologia TMA és molt més sensible que la PCR, amb la qual cosa la primera pot donar positiu abans i es pot allargar fins més tard que la segona, que és el sistema més internacionalment reconegut. De fet, el sistema TMA, facilitat per interessos comercials a Andorra per les firmes Grifols i Hologic, està molt poc emprat arreu del món. El seu èxit ha estat molt escàs. D’aquí potser també el fet que estigui costant tant que es repari la màquina espatllada. I és que ja des de principi de la setmana passada una de les dues ‘processadores’ amb què compta el Principat va evidenciar deficiències.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending