Els grups escolars que vinguin a fer una ‘setmana blanca’ al país hauran de portar un test negatiu

Es rebaixa per a estades de tres nits o més l’exigència d’una PCR o TMA als turistes de fora d’Espanya, Portugal i França, però la prova es podrà fer fins a tres dies abans d’arribar al Principat

Verònica Canals i Joan Martínez Benazet explicant l'estratègia turística.
Verònica Canals i Joan Martínez Benazet explicant l'estratègia turística. C. ESTEVE / SFGA

Els integrants dels grups escolars que vinguin aquest hivern a fer una ‘setmana blanca’ o similar hauran de portar tots ells un certificat que acrediti que s’han fet una prova homologada a nivell internacional de detecció del coronavirus i que han donat negatiu. L’exigència és a partir dels sis anys, el mateix límit que es fixa per a qualsevol turista que vulgui fer estada al Principat tres nits o més. Aquesta és una de les novetats que planteja l’estratègia hivernal consensuada pel Govern amb els diferents agents econòmics i turístics del país.

Els elements essencials d’uns protocols que pretenen “oferir Andorra com una destinació turística segura” han estat presentats aquest matí pels ministres de Turisme, Verònica Canals, i de Salut, Joan Martínez Benazet. Tots dos han remarcat que l’estratègia, molt marcada pel cribratge que es farà setmanalment a un 40% de la població, especialment aquella més relacionada amb el turisme alhora que també la comunitat educativa i els sanitaris i residents sociosanitaris, sempre ha volgut ser consensuada i garantista. I mirant de protegir molt la salut de la població local perquè amb una població local el millor situada sanitàriament respecte la Covid pugui tractar en bones condicions el turisme que arribi.

Martínez Benazet ha informat que cada setmana es faran 14.500 tests d’antigen a professionals del turisme i del comerç. Les proves seran voluntàries i tant les despeses com la logística serà assumida pel Govern

Martínez Benazet ha informat que cada setmana es faran 14.500 tests d’antigen a professionals del turisme i del comerç. Les proves seran voluntàries i tant les despeses com la logística serà assumida pel Govern. En aquest sentit, i a preguntes dels periodistes, el titular de Salut ha remarcat que el cost serà inferior al milió d’euros mensual atès que el cost dels tests va a la baixa a mida que s’incrementa la producció. Hi ha una reserva feta per tres setmanes però es preveu que les properes comandes estiguin més bé de preu del que s’ha pagat per les inicials.

Hi ha hagut una petita variació quant als tests negatius que s’exigiran als turistes que vinguin d’indrets diferents a Espanya, França i Portugal. En aquest sentit, en lloc de demanar proves als visitants que pernoctin quatre nits o més i que aquestes proves s’hagin hagut de fer un màxim de 48 hores abans d’arribar a Andorra, ara es demanaran les proves a partir de tres nits d’estada i la prova podrà haver-se fet les 72 hores abans d’arribar al Principat. “És un tema matemàtic. S’escurça per una banda i s’allarga per l’altra”, ha remarcat el ministre de Salut, tot recordant que en molts països hi ha dificultats per produir un resultat en 48 hores o menys i que l’estàndard internacional s’ha fixat en 72 hores.

L’admissió en els hotels estarà lligada a la presentació del certificat negatiu de Covid a partir d’una TMA o una PCR. Els menors en queden exempts. També si vénen de ‘setmana blanca’ al país. En canvi, i aquest fet no s’havia dit fins ara, els grups escolars hauran de tenir també proves negatives en les mateixes condicions per poder venir a Andorra. En aquest cas, i en venir de manera grupal normalment en un autocar, no en queden exempts els ciutadans dels països veïns. No obstant, tota l’estratègia i els protocols que hi van lligats estan subjectes a l’evolució constant de la pandèmia i possibles ajustos.

Proves a l''stop lab' de Prat de la Creu.

Relacionat

Convocats els docents i el personal de suport escolar a fer-se una TMA a partir d’aquest dilluns

Canals i Martínez Benazet també han explicat que els centres d’esquí estan fent tots ells els seus propis protocols alineats amb el que fan els països veïns i a nivell d’administració sí que es limita la capacitat de l’aforament en els remuntadors i altres ginys al 75%, igual que el transport públic de viatgers. També s’ha de garantir el distanciament en els punts de recepció de clients-usuaris i, en general, s’ha de preservar la distància, la neteja de mans i l’ús obligatori de la mascareta.

La titular de Turisme també ha exposat que tant Ski Andorra, com la Unió Hotelera i les agències de viatges han promogut acords a múltiples bandes per poder oferir assegurances als clients que garanteixin la repatriació als seus destins en cas d’emmalaltir durant l’estada a Andorra. I per retornar els consums abonats i no usats, ja sia a l’hotel, ja sia a les pistes, pel mateix motiu. Verònica Canals ha explicat que el preu de l’estada en el cas dels allotjaments o del forfet en el cas de les estacions ja inclourà el suplement necessari per cobrir el cost de l’assegurança. El detall l’exposaran els agents econòmics a nivell privat. Sobre la repatriació, Martínez Benazet ha dit que aquest format serà el que es prioritzarà “sempre que les condicions de salut ho permetin”. Evidentment, una persona intubada no es podrà traslladar al seu destí d’origen. El titular de Salut considera que “si mantenim les dades com fins ara no estressarem el sistema hospitalari” encara que s’incrementi la població flotant pels visitants que puguin arribar aquest hivern.

Comentaris (3)

Trending