Govern “no té sobre la taula” imposar restriccions en funció de si els ciutadans s’han vacunat o no

Espot rep la segona dosi d’AstraZeneca, afirma que les dades demostren que el pic de la cinquena onada de la pandèmia ja s’hauria assolit i comença a remetre i explica que s’està avaluant vaccinar els menors de setze anys però encara no hi ha cap decisió presa

Xavier Espot rebent la vacuna.
Xavier Espot rebent la vacuna. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que hores d’ara l’executiu “no té sobre la taula” imposar restriccions en funció de si els ciutadans s’han vacunat contra la Covid o no ho han fet. Espot no ha volgut descartar del tot la possibilitat d’acabar introduint mesures per forçar la vacunació però ha assegurat que “potser no caldrà establir-les”. El màxim responsable governamental ha fet aquestes observacions just abans de rebre la segona dosi d’AstraZeneca a l’antiga plaça de braus.

Espot ha explicat que les dades demostren que s’hauria arribat al pic de la cinquena onada de la pandèmia i que ara aquesta, aparentment, comença a remetre. I ha celebrat “la imprescindible col·laboració ciutadana” en acudir en molt alt grau a la vaccinació. El 75% de la població vacunable ja ha rebut la primera dosi i el 60% ha estat també vaccinat per segona vegada. La tercera dosi de la qual en alguns llocs s’està plantejant, és hores d’ara “una possibilitat remota” sobre la qual ni tan sols hi ha evidència científica, ha remarcat el màxim responsable de l’executiu.

En canvi, el que sí que s’està avaluant és vacunar els menors de setze anys i fins als dotze, com han començat a fer alguns territoris veïns. “Aquesta qüestió està damunt la taula però no hem pres cap decisió”, que es podria donar els propers dies o setmanes. A banda d’aclarir si es vacuna o no els menors de setze anys, sempre voluntari, caldrà veure “si obrim un procés de vacunació i a més ho recomanem o ho deixem a criteri de cadascú”.

WhatsApp Image 2021 08 04 at 16.41.00
El cap de Govern adreçant-se als mitjans de comunicació abans de vacunar-se. Toni Solanelles

Quant a posar filtres en funció de si s’està immunitzat o no, Espot ha remarcat que fins que no s’hagi acabat el procés de vacunació i es pugui comprovar quanta gent s’ha inoculat no s’analitzarà la qüestió. Però que davant la situació actual “potser no caldrà establir” cap restricció. En relació amb la ciutadania local, establir barreres d’accés a determinats llocs o espais seria una manera “indirecta” d’incentivar una vacunació que està sent, ha recordat el cap de Govern, més elevada almenys percentualment que en altres llocs. I si es vol adoptar alguna mesura similar en relació als visitants, als turistes, “és massa complexe” per la logística. Per tant, “de moment tot aconsella” no fer cap pas en aquest sentit i sense descartar-lo del tot, “no està damunt la taula”.

Espot s’ha vacunat aquest dimecres de la segona dosi d’AstraZeneca i s’ha interessat especialment amb els sanitaris que l’han punxat pel certificat per poder viatjar. Els infermers li han explicat el dispositiu digital i l’han advertit que a la majoria d’indrets cal esperar catorze dues després de la segona injecció. Això sí, anecdòticament li han explicat que a Mallorca, per exemple, n’hi ha prou amb deixar passar set dies. El mandatari governamental ha ressaltat “la logística absolutament exemplar” que s’ha dut a terme des del primer dia al centre de vacunació.

Comentaris (4)

Trending