Govern dóna per fet que abans de Cap d’Any es repartirà un segon autotest d’antígens gratuït

Aquest dimarts hi haurà una reunió amb representants francesos i espanyols per definir el subministraments de vacunes anti-Covid a Andorra

https://youtu.be/Q4o_dfAih8w

Govern dóna per fet que abans de Cap d’Any es podrà repartir un segon autotest d’antígens que, com s’està fent ara, es lliuraria gratuïtament a tots els residents majors de sis anys. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reitera que durant els primers dos mesos del 2021, com a mínim, les proves d’antígens continuaran sent clau per molt que es procedeixi a vacunar. En aquest sentit, el titular de Salut ha explicat que aquest dimarts es reuniran responsables del ministeri amb representants espanyols i francesos per definir el subministrament de vacunes anti-Covid.

Martínez Benazet no s’ha volgut a aventurar un calendari de vacunació tot i tornar a recordar que durant el gener s’hauria pogut vacunar entre el 15 i el 20% de la població, començant per la gent gran, persones vulnerables i les persones que estan al seu càrrec. La vacunació es fa a doble dosi, i entre dosi i dosi han de passar entre tres i quatre setmanes. Perquè faci efecte la vaccinació han de passar entre set i quinze dies. En tot cas, hores d’ara no hi ha cap data per iniciar la vacunació més enllà d’un genèric “molt aviat”.

De moment, tot cal confiar-ho amb la conscienciació de la ciutadania i la seva responsabilitat. Amb el fet que faran bé les coses. I en aquest sentit, a part de no barrejar bombolles -tres en totes les festes, ha demanat Martínez Benazet- i fer només dos àpats familiars en tot el Nadal, de guardar distància i ventilar els espais, el ministre ha remarcat la importància de l’autotest. El titular de Salut ha explicat que estan a l’espera de l’arribada de cent mil dispositius més que permetrien lliurar-ne un segon de gratuït en vista al Cap d’Any. En total, se n’hauran adquirit uns 200.000 a raó de 900.000 euros.

Més enllà d’un possible nou rebrot producte dels contagis que es puguin donar per les interaccions socials de Nadal  també hi ha la soca britànica, molt més infectiva i que “que acabarà arribant a tot Europa”

Amb tot plegat, “al maig o al juny, al principi de l’estiu, estic convençut que estarem en una situació molt bona”, ha afirmat Martínez Benazet. Molt bona respecte ara i el que ha de venir. A banda de les vacunes que arribin de la UE via França i Espanya, també durant el primer quadrimestre del 2021 el Principat tindrà vaccí procedent del projecte Covax, del qual forma part directament com a Estat. Però abans de la vacunació caldrà combatre altres efectes que, malauradament, podrien estar al caure.

Perquè més enllà d’un possible nou rebrot producte dels contagis que es puguin donar per les interaccions socials de Nadal -el ministre ha recordat que quan es torni d’un possible desplaçament a fora es recomana fer-se una TMA passats entre 5 i 10 dies- també hi ha la soca britànica “que acabarà arribant a tot Europa”. En aquest sentit, el consell de ministres avaluarà aquest dimecres la situació sobre la idoneïtat o no de permetre l’accés al país de britànics o persones procedents del Regne Units. Certament, ara aquesta situació és molt poc probable, però cal tenir-la en compte. Martínez Benazet ha explicat que la soca britànic “no té més agressivitat i no sembla que hagi d’afectar l’efectivitat de la vacuna, però és molt més infectiva”, amb la qual cosa, una vegada la soca hagi saltat a l’Europa continental, el virus aquest hivern tornarà a córrer “molt més de pressa”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending