Govern deixarà “certes llibertats” als agents econòmics perquè facin les proves que vulguin

Martínez Benazet reconeix que “no és una cosa senzilla” ni tampoc “no està resolt” què passaria en el cas que en un establiment privat es detecti un cas positiu a partir d’una analítica impulsada pel propi operador a títol individual

Anàlisi de mostres per detectar coronavirus.
Anàlisi de mostres per detectar coronavirus. ARXIU

Vendre el país com a segur és l’estratègia general amb la qual, administració pública i teixit econòmic i empresarial, estan tots d’acord. Una altra cosa són els matisos. Les formes. Les limitacions. El Govern ja ha assegurat que es farà càrrec del control de la població local amb un cribratge, a partir del mes de desembre, del 40% de la població cada setmana, especialment els sectors més vulnerables i aquells que més en contacte estiguin amb el turisme. A partir d’aquí “deixarem certes llibertats” al sector privat, ha reconegut el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

El titular ministerial ha explicat que cada setmana es mantenen reunions i contactes per definir amb els agents privats l’estratègia definitiva, partint de la base que hi haurà marge perquè cada sector d’activitat o empresa acabi d’afinar o d’arribar fins allí on cregui. Ara, no sempre es podrà arribar a tot arreu perquè tal i com ha reconegut el ministre “no és una cosa senzilla” ni tampoc “està resolt” què passaria si en un establiment privat i a partir d’una prova impulsada privadament de manera unilateral es detecta un contagiat.

Canals, Benazet i Rossell, dirigint-se cap a la sala de premsa del Govern.

Relacionat

Salut invertirà un milió d’euros mensual per cribrar el 40% de la població cada setmana

Aquesta és una de les qüestions que més controvèrsia genera, ha vingut a reconèixer implícitament Martínez Benazet, que ha admès que l’administració al capdavall sempre ha d’assumir responsabilitats si es detecta un contagiat en el seu territori. Per tant, l’equilibri és complicat malgrat que es pretengui deixar una finestra lleugerament oberta al marge de “les mesures estàndard i estratègiques de salut pública”.

Pels cribratges poblacionals hivernals el Govern preveu fer servir les diverses tècniques de detecció de coronavirus que hi ha actualment en el mercat, amb predomini, és clar, de la TMA. També es preveu tenir aviat la versió TMA en tests ràpids per a saliva, a banda dels tests d’antigen, siguin a partir de mostres extretes del nas o la gola, o via saliva. Els tests d’antigen, però, són molt menys fiables que les TMA o les PCR i, per tant, cal repetir-los més freqüentment o contrastar-ne el resultat, posteriorment, amb una TMA.

Comentaris (1)

Trending