Govern avalua obligar els no vacunats a fer-se tests d’antígens previs a anar a espais públics

El ministre Benazet, que ha descartat anar tant lluny com a França, sí que entén necessari una mesura d’aquest tipus, que ara s’aplica, per exemple, a l’Andorra Mountain Music, per “protegir les persones més vulnerables” i “fer que la pandèmia evolucioni més lentament”

Un test d'antígens.
Un test d'antígens.

Sense, potser, arribar als extrems anunciats per Emmanuel Macron a França, però Salut té clar que el futur vinent el coronavirus encara estarà ben present. I, per tant, caldrà aplicar mesures per contenir la seva expansió al mateix temps que es recupera, al màxim possible, la normalitat. Això implicaria demanar certs requisits a aquells ciutadans que optin per no vacunar-se a l’hora d’accedir a certs espais públics, com ara cinemes, teatres o concerts. Una opció seria l’obligatorietat de presentar un test d’antígens negatius.

Així ho ha avançat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. L’ordinenc, de fet, ha recordat que el debat ja està present a molts països. Alguns, com ara França, ja han deixat clar que seran molt restrictius amb les persones no vacunades. En el cas d’Andorra, però, no sembla pas que s’hagi d’arribar tant lluny, però, per les paraules de ministre, sí que s’ha donat a entendre que qui no s’hagi vaccinat sí que haurà d’acceptar altres mesures.

Salut confia a arribar a més del 80% de la població disposada a rebre el vacci antiCovid però admet que  caldrà alguna mesura per aquelles persones que no acceptin el fàrmac

“Tot es condicionarà segons els protocols i els aforaments”, ha indicat Benazet, que ha apuntat que “si volem el 100%, haurem de tenir tothom vacunat o amb el test negatiu”. En aquest sentit, ha recordat que una fórmula similar ja s’està aplicant a l’Andorra Mountain Music.

Malgrat aquest apunt, des de Salut es continua “lluitant pel convenciment de les persones”. Ara bé, també es té clar que aquesta tàctica no servirà perquè tothom accepti la vacuna. De fet, actualment el nombre d’inscrits al registre previ se situa entorn el 78% de la població major de 16 anys. Es confia que la xifri encara creixi més.

“Creiem que amb l’arribada de Moderna s’està registrant més gent i entenem que el sostre arribarà al 80 i escaig”, ha indicat el ministre. De moment, la campanya de vacunació “no s’aturarà”. Al contrari, “seguirem fins a la tardor i repescarem qui es vulgui tornar a vacunar”.

S’admet, però, que sempre hi haurà gent que mantingui la seva negativa al fàrmac. I aquestes persones hauran d’acceptar algunes restriccions, com ara la del text d’antígens abans d’accedir a determinats espais. “És una mesura lògica i normal per protegir persones vulnerables. Potser demanarem a qui no s’hagi vacunat que emprin aquest sistema per assegurar que no estem en condicions de trametre el virus”, ha comentat.

Benazet reconeix que “cap mesura protegeix al 100”. Però, en canvi, sí que ajuda a “disminuir el risc”. I, per tant, a “fer que la pandèmia evolucioni de forma més lenta”.

La campanya segueix avançant. Ja s’han administrat 82.349 vacunes, de les quals 49.006 són primeres dosis, que ja arriben al 74% dels majors de 15 anys. 33.905 persones tenen ja la pauta completa. Això suposa el 51,3% de la població vacunable. Benazet entén que, amb aquestes dades, “Andorra es troba en una bona situació”.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending