Govern avisa que les properes setmanes l’augment de proves de Covid portaran un repunt de positius

El cap de setmana deixa quinze contagiats més i entre els malalts actius, que ja en són 130, hi ha una persona hospitalitzada a l’UCI i quatre a planta

El ministre portaveu, Eric Jover, informant de les noves dades sanitàries actualitzades.
El ministre portaveu, Eric Jover, informant de les noves dades sanitàries actualitzades. Toni Solanelles

El Govern té clar que les properes setmanes el nombre de casos positius de coronavirus aniran clarament a l’alça. Per dos factors essencials: el retorn de vacances de centenars de ciutadans fa que s’incrementi la demanda de proves de detecció del virus i el fet que s’hagi estat en destinacions de risc comportarà el diagnòstic de més contagis. Alhora, també ben properament s’iniciaran cribratges massius com els del món de l’educació que farà detectar més persones infectades. El cap de setmana, però, no ha estat especialment virulent.

Des de divendres a avui s’han detectat quinze persones més amb Covid-19. Això fa que actualment siguin 130 les persones oficialment malaltes en actiu, de les quals, com ja va avançar l’Altaveu, n’hi ha una d’ingressada a l’UCI de l’hospital i quatre més a planta, amb la qual cosa la xifra d’hospitalitzats s’ha incrementat en dos casos respecte de la darrera actualització oficial. El cap de setmana s’han donat per curades dues de les persones que estaven formalment contagiades. En global, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 1.060 persones formalment diagnosticades.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha estat novament l’encarregat d’actualitzar les dades sanitàries i de reconèixer que “és evident que hi ha un increment notable” de casos els darrers dies amb la qual cosa les dades actuals “es remunten” a les primeres setmanes de l’inici de la pandèmia però “amb una diferència molt notable”, que el nombre de persones hospitalitzades és molt menor i que molts casos són asimptomàtics o molt lleus degut a què la malaltia, hores d’ara, sembla “menys agressiva”.

“Des del punt de vista de l’estadística és dolent” que es detecin tants casos, admet Eric Jover, “però això ens permet” prendre decisions sanitàries i “donar seguretat a la població andorrana”

Jover ha deixat clar que “preveiem un increment de casos” les properes setmanes sumant els que es detectaran de les proves que es faran a persones que voluntàriament s’hi sotmetran en tornar de vacances i a aquells que formen part de col·lectius als quals se’ls proposa cribrar, com ara la comunitat educativa. “Des del punt de vista de l’estadística és dolent”, ha dit el ministre, “però ens permet” la detecció de casos prendre decisions sanitàries, aïllar contagiats i, en general, donar seguretat a la ciutadania assumint la casuística “amb la màxima proactivitat”.

El portaveu governamental ha demanat un esforç ara tant a la ciutadania com als professionals sanitaris per sotmetre’s a proves i poder afrontar la tardor i sobretot l’hivern, clarament la temporada forta des del punt de vista econòmic del país, “amb la màxima normalitat possible”. Jover ha informat que a partir d’aquest dimarts es començaran a enviar les cartes perquè els pares d’escolars sàpiguen com s’ha de fer la tornada a l’escola i les proves de detecció del coronavirus.

A més, ha indicat el ministre, que sobre la persona ingressada a l’UCI només ha pogut explicar que es tracta d’una persona de mitjana edat, també s’ha acabat externalitzant el servei telefònic de concertació de cites per a fer-se TMA. Com en altres ocasions s’adjudica el servei per la via directa a un ‘call center’ del qual és soci Andorra Telecom i una empresa catalana i que té la seva seu a la Massana. Atendrà de 8 del matí a 6 de la tarda els laborables i de 8 del matí a 2 de la tarda els cap de setmana.



El país amb més proves de detecció per milió d’habitants del milió

És clar que Andorra no té un milió d’habitants ni mai no els tindrà. Però en l’indicador que estableix quantes proves de detecció per milió d’habitants es fan, el Principat ocupa la primera posició del rànquing. És on més analítiques es fan ara per ara, per sobre de les Illes Fèroe i encara més per sobre de Mònaco o Luxemburg. La diferència la marxa el cribratge serològic. Cert és, però, que també és un dels països on la mortalitat ha estat proporcionalment més alta, sense ocupar en aquest cas ni el primer ni el segon lloc del rànquing. Certament, Eric Jover ha reconegut que aquesta circumstància, la de la detecció de molts casos positius, està sent un inconvenient a nivell d’aspectes com el turístic, ja que algunes jurisdiccions només es mouen en relació amb el nombre de casos percentuals però no té en compte el nombre d’anàlisis que es fan. El ministre portaveu ha assegurat que des de les ambaixades d’Andorra arreu del món s’emet informació sobre la qüestió i també s’està “reforçant el missatge” per altres canals. Les proves de detecció, segons Jover, “donen seguretat a la població andorrana”.



 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending