Govern admet un incompliment de la normativa sobre el català a l’hospital

Des de Política Lingüística es recorda que hi ha el “dret de tothom a ser atès i correspost en català” i el “deure del personal que presta serveis sanitaris o socials de conèixer i expressar-se en la llengua oficial”

Una imatge nocturna del centre hospitalari.
Una imatge nocturna del centre hospitalari. Toni Solanelles

El Govern admet que el fet que una pacient fos atesa en castellà a l’hospital de Meritxell, fins i tot amb l’informe redactat en aquest idioma, no segueix el que estableix la normativa sobre l’ús de la llengua oficial en organismes públics. Per tant, la queixa que va expressar un usuari per internet tindria plena justificació. Més enllà de la piulada, però, el Servei de Política Lingüística no ha rebut cap denuncia formal.

Fa uns dies, un jove va explicar a través de Twitter que la seva mare va anar al centre sanitari. Allà, i malgrat que ella entén i parla perfectament el català, la van atendre en castellà. De fet, fins i tot l’informe va ser redactat en aquest idioma.

Una imatge del centre hospitalari.

Relacionat

Indignació d’un usuari de l’hospital perquè no atenen en català la seva mare

Des d’Altaveu, s’ha consultat a Govern per la situació. La intenció era saber si es considerava correcta o no aquesta forma de fer. I la resposta, potser amb la boca petita, és la segona. En aquest sentit, es recorda que “a l’hospital s’hi apliquen les disposicions de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial” així com del “reglament d’ús de la llengua oficial en organismes públics”.

I tots dos textos estableixen, per un costat, “el dret de tothom a ser atès i correspost en català”. I, per l’altre, “el deure del personal que presta serveis sanitaris o socials de conèixer i expressar-se en la llengua oficial, sense perjudici de l’ús d’altres llengües quan sigui necessari per a l’atenció dels usuaris que no comprenguin el català”. És a dir, la prioritat hauria de ser sempre l’idioma del país, fet que no va succeir en aquest cas.

Des del Govern també s’indica que la llei els faculta per “autoritzar excepcions (...) per raons d’interès públic”. Aquesta circumstància, però, no seria la d’aquest cas, ja que “no hem rebut cap sol·licitud en aquest sentit”.

Comentaris (35)

Trending