Familiars de joves amb trastorns demanen flexibilitzar el programa de suport psicològic per la Covid

L’Associació per la defensa del jovent en risc considera que hi hauria d’haver un centre d’atenció primària especialitzat en salut mental

Sandra Cano conversant amb el ministre de Salut, Joan Martínez, just abans de la reunió.
Sandra Cano conversant amb el ministre de Salut, Joan Martínez, just abans de la reunió. SFGA

Familiars de joves amb trastorns diagnosticats ja amb anterioritat a l’esclat de la pandèmia demanen que des del ministeri o des de la institució que pertoqui es flexibilitzin les condicions d’accés i permanència en el programa d’atenció psicològica derivada de l’impacte de la Covid per tal que s’hi puguin acollir sense les dificultats que ara troben. Segons l’Associació per la defensa del jovent en risc el fet que molts d’aquests nois i noies ja estiguin en un circuit mèdic fa que no puguin integrar-se en aquell programa de suport.

Molts dels joves ja diagnosticats prèviament a l’arribada del coronavirus han vist com les mesures que s’han hagut d’adoptar per contenir la pandèmia els han alterat encara més, però com que ja tenien un determinat tractament pautat o un circuit mèdic establert, els costa molt que puguin accedir al programa acordat entre el ministeri i el Col·legi de Psicòlegs. I això, consideren les entitats, suposa un greuge i un desgast de temps, paperassa i, en moltes ocasions, de diners.

En aquest sentit, la presidenta de l’associació, Sandra Cano, ha explicat que justament són moltes les famílies afectades pels trastorns mentals que tenen afegit, també, dificultats econòmiques que s’han accentuat encara més amb la pandèmia. I que el fet de poder-se acollir al programa de vuit sessions amb una aportació pública notable els podia alleujar una mica la situació. Aquesta qüestió ha estat plantejada en el marc de la primera reunió de la Taula nacional de salut mental i drogodependències que s’ha constituït aquest dijous.

Cano, en representació d’aquest grup de famílies amb trastorns mentals, ha demanat la possibilitat que s’activi un centre d’atenció primària especialitzat en salut mental i, també, que el servei del SAAS disposi de més recursos a nivell de psicologia. Una altra de les demandes és aconseguir que es desestigmatitzi el col·lectiu juvenil amb trastorns perquè en algunes ocasions, especialment en matèria d’assegurances, tenen moltes dificultats per poder aconseguir allò que necessiten.

Etiquetes

Comentaris

Trending