Un estudi d’Oxford conclou que un fàrmac contra l’artritis redueix la mortalitat del coronavirus

La dexametasona, que s’utilitza des dels anys 60, disminueix en un 33% el risc de mort dels pacients amb ventilació mecànica i en un 20% pels que necessiten assistència d’oxigen

Una capsa de dexametasona.
Una capsa de dexametasona.

La dexametasona, un medicament barat i que és accessible, podria ajudar a combatre el coronavirus. I, especialment, a reduir la mortalitat entre aquells pacients de Covid-19 que requereixin ventilació mecànica. Així ho assegura un estudi realitzat per la Universitat d’Oxford i que assegura que redueix el risc de defunció dels malalts intubats en un 33% i en un 20% als qui necessiten assistència d’oxigen.

La dexametasona és un esteroide bastant conegut, que actualment s’utilitza com a antiinflamatori i immunosupressor. Està especialment indicat per a casos d’artritis o asma i s’empra des dels anys seixanta. El seu cost, a més, és reduït. L’estudi fet al centre universitari britànic dona resultats esperançadors.

Els investigadors assenyalen que el fàrmac redueix en un terç el risc de mort dels pacients connectats a ventilació i en una cinquena part el dels pacients que no estan connectats a ventiladors, però necessiten oxigenoteràpia. Ara bé, les dades no detecten, per ara, benefici entre aquells malalts que no tenen problemes respiratoris, però els impulsors del treball entenen que es tracta del primer medicament que realment és capaç de reduir la mortalitat de  la Covid-19.

L’estudi, per ara, ja ha tingut una primera conseqüència. El govern britànic ha aprovat que la dexametasona s’utilitzi a partir d’aquest dimarts per tractar ingressats als hospitals. “Els resultats ens van sorprendre. El cost total del tractament al Regne Unit és d'uns cinc euros. Això és fantàstic, especialment en països amb pocs recursos, on aquest medicament és encara més barat. Però no és un fàrmac perquè se’l prengui la gent a casa”, ha apuntat un dels investigadors, Peter Horby.

A Espanya, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha destacat que el descobriment pot ser important, tot i que ha fet també una crida a la cautela. “L’estudi sembla sòlid, però cal ser encara prudents”, ha indicat.

Etiquetes

Comentaris

Trending