Espot admet que els ajuts als pacients de càncer es queden curts i avança que es revisaran

El cap de Govern, en canvi, entén que, sense tancar del tot la porta, ara mateix hi ha massa “dubtes” sobre la conveniència de crear una unitat de radioteràpia al país i defensa que, el que cal, “és donar el millor tractament”, encara que sigui a l’estranger

Saravia mira com Xavier Espot talla la cinta abans de fer la caminada.
Saravia mira com Xavier Espot talla la cinta abans de fer la caminada. G. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que cal incrementar el suport econòmic als pacients amb càncer que han de desplaçar-se fora del país. Així, ha avançat que “es revisaran” i que “haurem de posar més recursos”. En canvi, pel que fa a l’altra gran reivindicació del col·lectiu, manté que encara hi ha “molts dubtes” sobre la conveniència d’una unitat de radioteràpia al país. Per tant, de moment, i sense tancar del tot la porta en un futur, entén que aquest projecte no és viable i que, el que cal, és centrar-se a “donar el millor tractament possible”.

Espot ha estat una de les autoritats que s’han sumat a les 1.500 persones que han participat en la desena edició de la caminada contra el càncer, que ha recorregut carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, sortint i arribant a la plaça del Poble. Posteriorment al recorregut, ha volgut valorar el fet que “s’hagi sumat tanta gent” i ha volgut defensar que el Govern té un compromís ferm per ajudar als pacients afectats per aquesta malaltia. Justament, ha apuntat que “un dels nostres reptes és poder elaborar un pla oncològic nacional que estigui a l’altura dels millors dels països de l’entorn”. Admet, però, que el principal obstacle en aquest objectiu és que “ens falten dades” i que “hem de ser valents per aconseguir-les”.

El mandatari ha posat en relleu que la voluntat és “donar la millor qualitat assistencial”, però que això només suposa una “infraestructura” com pot ser la unitat de radioteràpia. Sobre aquesta ¡, ha apuntat que, ara per ara, “tenim molts dubtes” i, per tant, entén que ha de quedar aparcada, al mateix temps que es treballen altres aspectes. La porta no l’ha tancat del tot, però ha deixat clar que per obrir-la de nou la situació hauria de canviar radicalment. “Si en un futur tenim clar que amb ella podem donar el millor servei i que és segura i de qualitat, seré el primer a dir que la fem”, ha afirmat. De moment, però, no es compleixen aquestes condicions.

Participants en la caminada.

Relacionat

Assandca remarca l’ampli suport social a una unitat de radioteràpia i a pisos tutelats a Barcelona

En canvi, la reclamació d’Assandca que sí considera correcta és la que fa referència als imports que ara es paguen als pacients per sufragar els desplaçaments a l’exterior, principalment a Barcelona, per rebre tractament. Sobretot en el cas d’aquelles persones que han de pernoctar fora del país. “Hem de donar el millor tractament possible. I si aquest no es pot fer a Andorra, el millor acompanyament per a qui hagi de moure’s, i això implica el rescabalament de les despeses que puguin tenir”, ha comentat.

Ara mateix, segons havia explicat una estona abans el president d’Assandca, Josep Saravia, aquestes quantitats són massa baixes: 40 euros per cada nit i 15 per dinar. Espot ha reconegut que “segurament té raó”. Tot i això, ha volgut demanar el mèrit “d’haver començar amb aquests imports perquè ja va ser un gran avenç”. Ara, però, reconeix que “potser es queden curts” i, per tant, “hem de posar més recursos i ho farem”.

Comentaris (9)

Trending