L’entrada a Andorra via Cedre d’experts en medicina del son causa malestar a l’hospital

Ni els pneumòlegs ni el neuròlegs vinculats al SAAS consideren necessari el servei especialitzat que ofereix l’Institut del Son d’AdSalutem, que fa temps que té interès en establir-se al Principat

Instal·lacions de l'Institut del Son AdSalutem a Barcelona.
Instal·lacions de l'Institut del Son AdSalutem a Barcelona. arxiu

Pneumòlegs i neuròlegs de l’hospital -més enllà d’altres professionals del centre hospitalari- no acaben de veure la necessitat que hi hagi al Principat un servei de medicina especialitzada en el trastorn del son. De fet, fa temps que hi ha una pugna entre diversos professionals sanitaris, i fins i tot entre la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i actualment el ministeri de Salut en relació a l’aterratge al Principat del denominat Institut del Son AdSalutem, vinculat a la farmacèutica Esteve.

L’esmentada organització, amb seu central a Catalunya, fa temps que tindria interès en establir-se al Principat. Al seu dia va avaluar implantar-se dins mateix de les instal·lacions de l’hospital. Hi va haver un principi d’acord amb un parell de pneumòlegs exercents a Andorra perquè coordinessin el servei. Però finalment aquella entesa inicial es va trencar. Segons les diverses fonts consultades, al Principat no hi havia prou massa crítica perquè fos necessari implantar un servei com l’ofert per l’Institut del Son.

Durant un temps, l’interès d’AdSalutem, promogut en certa manera per la direcció general del SAAS d’aterrar al Principat, s’havia mantingut en somort. L’oposició dels professionals del país i fins i tot el ministeri hauria frenat qualsevol arribada d’aquesta empresa. Però la situació hauria canviat darrerament. En cercles mèdics fa pocs dies que s’ha anunciat que l’Institut del Son començarà a operar al país a través del servei de Salut i Envelliment que té el seu epicentre al Cedre.

Malgrat que des del departament de neurologia de l’hospital s’hauria informat que allò proposat per AdSalutem no seria necessari, es procedirà a fer una avaluació als padrins sobre els seus eventuals trastorns del son. Aquest aterratge per la porta del darrere està generant un notable malestar en certs àmbits sanitaris del país. Més enllà de la competència professional, les fonts consultades han assegurat que és una mostra més que al SAAS hi ha interès en establir sinergies amb empreses de l’entorn que suposen una despesa per a la seguretat social del Principat.

Comentaris (5)

Trending