Empreses de contractació de personal avisen del perill de donar d’alta infectats sense un segon test

El protocol sanitari indica que després de deu o catorze dies, depenent del dia, una persona que hagi estat detectada com a positiva i no tingui símptomes es doni per curada i es reincorpori a la seva activitat normal

Proves a l''stop lab' de Prat de la Creu.
Proves a l''stop lab' de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Empreses que es dediquen a la intermediació de mà d’obra alerten del perill que pot representar que s’estigui donant d’alta persones inicialment contagiades de coronavirus sense que una segona prova o test confirmi la negativització de la malaltia. No obstant això, aquesta forma de procedir és la que té indicada actualment els protocols sanitaris. I no només al Principat, també als països veïns, encara que no era aquest el procediment sobretot durant la primera onada de la pandèmia.

Els experts en salut consideren que després de deu o catorze dies, en funció del cas, que s’hagi detectat un positiu de Covid, si el contagiat o contagiada en qüestió no refereix nous símptomes ha d’estar curat i, per tant, pot reprendre la seva activitat amb normalitat. Es creu que malgrat que hi hagi una possible càrrega viral en aquell individu, aquesta ha de ser tan baixa que difícilment té potència infectiva i, per tant, la possibilitat de continuar transferint el virus és molt complicada.

Però les persones consultades avisen que això no sempre és així, i que s’han trobat en situacions que poden ser de molt risc. Posen l’exemple d’una treballadora domèstica que habitualment s’encarrega de tenir cura de padrins de més de 80 anys. Se li donava l’alta mèdica al cap de deu dies d’haver estat diagnosticada com a contagiada de Covid. Però resulta que per major seguretat -i no és l’únic cas referit en aquesta empresa- se li van fer a càrrec de la companyia una anàlisi serològica i aquesta va continuar referint la presència del virus amb una càrrega important, davant el qual, el metge referent, li va prescriure cinc dies més de baixa, després dels quals se la pretén continuar enviant a treballar sense fer-li cap altre test.

En aquest sentit, les fonts consultades han manifestat que “és molt perillós”. “Per estalviar-nos un test ens arrisquem al fet que una persona en pugui contagiar cinc o sis més. I que s’hagin de fer, per tant, cinc o sis testos i s’hagin de donar cinc o sis baixes que potser s’haurien pogut evitar tallant la cadena en l’inici”. A banda del protocol de donar altes sense una prova de negativització, també és cert que, per norma, actualment no es considera prudent fer més d’una TMA de costeig públic al mes per persona. Només en casos especials es repeteix la prova.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending