“Em toca vacunar-me amb AstraZeneca i estic encantat”

El ministre Benazet defensa la seguretat de la vacuna, davant dels dubtes per la detecció de casos de trombosis i embòlies en persones que l’han rebut, i assegura que “podem estar tranquils”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en roda de premsa. sfga

“Avui he rebut el meu SMS on se’m cita per vacunar-me. A mi en toca una d’AstraZeneca i estic encantat”. Amb aquesta contundència ha volgut defensar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el vaccí elaborat també amb el suport de la Universitat d’Oxford i que, ara mateix, s’ha posat en qüestió en diferents països europeus després d’haver detectat que algunes de les persones a les quals se’ls havia inoculat havien sofert episodis de trombosis o afectacions pulmonars. El polític ordinenc ha volgut garantir que “podem estar tranquils”.

Fins ara, ja són 6.550 les dosis de diferents vacunes que s’han posat a Andorra. 991 només al llarg de la jornada de dijous. S’avança, doncs, a bon ritme. I entre els següents que la rebrà hi ha el mateix ministre que ha volgut sortir al país dels dubtes que els darrers dies han aparegut sobre la d’AstraZeneca, la que li ha tocat posar-se a ell. Alguns països han deixat en suspens el procés de vaccinació amb ella en detectar-se casos de persones que havien sofert trombosis o afectacions pulmonars al poc de ser inoculades.

Ja són 6.550 les dosis de diferents vacunes posades a Andorra, 991 de les quals es van inocular en la jornada de dijous, i es confia que es continuï amb un ritme elevat

“Les embòlies i els fenòmens trombòtics són freqüents. No és estrany que es puguin trobar persones, vacunades o no, amb aquestes patologies”, ha remarcat Benazet, que ha posat en relleu que la mateixa Agència Europea del Medicament “ha publicat dades que demostren que són xifres equivalents a la població no vacunada”. A banda, ha defensat que la d’AstraZeneca és el vaccí amb el qual, fins ara, es té “més experiència”. En concret, “més de 40 milions vacunats, cinc només a Europa i no s’observa que hi hagi problemes”. Per tant, ha afirmat que “podem estar tranquils”.

I és que, al seu entendre, el vaccí “és molt segur” i, a més, eficient. “S’ha utilitzat majoritàriament al Regne Unit i a Escòcia, on hi ha més d’un milió de vacunats i una disminució del 94% en els ingressos hospitalaris”, ha comentat.

Sobre el procés d’immunització a Andorra, ha posat en relleu que ja hi ha 29.146 persones inscrites al registre i, per tant, esperant el seu torn per rebre una dosi. Per ara, s’estan emprant les d’AstraZeneca i Pfizer arribades els darrers dies, a l’espera de més proveïments en les pròximes setmanes. De les primeres, han d’arribar un nombre important -el 35% de les compromeses per l’OMS a través del programa Covax- a principis d’abril. Sobre aquestes, Benazet ha explicat que el retard es deu a “les dificultats de producció de la indústria farmacèutica”. A banda, també hi ha la previsió de demanar vacunes de Janssen, tot just aprovada per la Unió Europea, i Novavax.

El ministre s’ha tornat a mostrar confiat que el ritme de vacunació s’accelerà de forma important en les pròximes setmanes. “Ja coexisteix la segona fase i la tercera i és bona notícia poder avançar, ja que això inclou també persones de risc i cossos especials que estan més exposats”, ha indicat. Ara, entén que “amb les dosis que tenim podem arribar a tota la població de 64 o 65 anys en endavant” i, per tant, “protegirem els més vulnerables”.

Comentaris (9)

Trending