L’edat per rebre la tercera dosi podria baixar dels 50 anys a finals de desembre

Amb l’arribada de l’obligatorietat del passaport Covid i únicament aquesta setmana fins a 565 persones haurien rebut la primera pauta, i ja es tenen concretades cites per dilluns i dimarts

Xeringues carregades per subministrar la vacuna.
Xeringues carregades per subministrar la vacuna. ARXIU / SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet manté la mateixa premissa que ha estat repetint els últims mesos, i és que la vacunació és el millor mètode per frenar la pandèmia. Darrerament, la tercera dosi ha cobrat una major importància, i està començant a baixar l’edat d’aplicació. Benazet ha assegurat, de fet, que si es continua amb el ritme actual, es podria donar cita per sota dels 50 anys a finals de desembre. D’altra banda, l’obligatorietat del passaport Covid ha fet que augmenti el ritme d’aplicació de la primera dosi.

Aquesta setmana s’ha estat citant per aplicar la tercera dosi a les persones de 59 anys. Benazet ha afirmat que, si es continua amb aquest ritme, a finals d’anys “arribarem als 50 anys, i possiblement més avall, la franja s’està rebaixant i no veiem cap inconvenient”. Fins ara, aquesta pauta s’aplicava sis mesos després de la segona, però el temps ha començat a reduir-se, fins a arribar als cinc mesos posteriors. El ministre s’ha mostrat també convençut que és possible que es pugui aplicar també abans.

Però, abans de les terceres, van les primeres. Amb l’aplicació obligatòria del passaport Covid per accedir a gran part dels locals i altres serveis, així com moltes empreses que han instat els treballadors per vacunar-se, moltes persones s’estan inscrivint a la plataforma. Així, aquesta darrera setmana s’han inoculat fins a 565. Benazet ha assegurat que “la llista d’espera és molt curta” i que el ritme és força ràpid. Habitualment, des del moment de la inscripció fins a la cita passen entre dos i tres dies. Per tant, ja hi ha donades per a dilluns i dimarts, que s’ha convocat també un bon nombre de persones.

D’altra banda, la vacunació per als infants Benazet ha reiterat que caldrà esperar aproximadament fins al febrer o març. En aquest cas, es tracta d’un vaccí específic, que s’ha d’adquirir mitjançant les dues vies que té Andorra per poder-ho fer. Per tant, no es preveu que arribin abans del gener. Benazet ha assegurat que és una problemàtica que “afecta tots els països tercers de la Unió Europea, com Noruega o Suïssa”. A més, ha volgut remarcar que es tracta “d’una decisió pròpia dels pares, molt personal”.

Des de l’inici del Pla de vacunació s’han administrat un total de 119.221 vaccins. D’ells 56.667 primeres dosis, 54.647 segones i 7.907 terceres. Aquestes xifres posen el percentatge de població amb la pauta completa en un 78,9%. Així, s’està una mica més a prop del 81% que actualment seria desitjable tenint en compte la situació sanitària. Benazet, a més, ha apuntat que un 65% dels joves d’entre 12 i 15 anys han rebut la primera dosi.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending