Dues associacions que treballen en l’àmbit de la salut mental critiquen les presses, ara, de Govern

L’AFMMA i el col·lectiu per a la defensa del jovent en risc lamenten que el pla integral s’ha decidit des dels despatxos i que les taules de treball només s’han convocat de cara a la galeria

La pandèmia està alterant l'estat mental de moltes persones.
La pandèmia està alterant l'estat mental de moltes persones. Toni Solanelles

L’Associació de Familiars per a la Salut Mental (AFMMA) i l’Associació per a la defensa del jovent en risc d’Andorra lamenten com s’està treballant l’elaboració del pla integral de salut mental. De fet, venen a dir que les taules de treball recentment anunciades han estat convocades solament de cara a la galeria i consideren que tot plegat ja està amanit des de fa dies i des dels despatxos. D’altra banda no entenen com és que amb la d’anys i panys que cal aquest pla ara vingui d’uns pocs dies. “No entenem perquè tanta pressa per tenir la feina enllestira el 20 de desembre.”

Les presidentes de les dues organitzacions, Rosa Lluís i Sandra Cano, afirmen en una carta que “tenim la sensació que el pla integral de Salut Mental i Addiccions ja estava enllestit o pràcticament definit abans que es convoquessin les taules de treball”. Diuen que fa molt temps que es reclama el pla, especialment des de l’AFMMA, i que ara “no es pot fer en un parell o tres de setmanes”. Les taules de treball s’han fet a corre-cuita, canviant la convocatòria el mateix dia i han estat “reunions de curta durada, molt genèriques i sense debat”. En aquest marc els docs col·lectius reclamen temps i una major planificació per fer un treball més acurat.

“A diferència del que pensàvem, el pla no definirà els serveis i recursos que necessita el país, sinó que marcarà en línies generals cap a on s’ha d’anar i, a partir d’aquí, Govern decidirà què és el que cal i els recursos que hi destinarà”

AFMA i ADJRA lamenten que “a diferència del que pensàvem, el pla no definirà els serveis i recursos que necessita el país, sinó que marcarà en línies generals cap a on s’ha d’anar i, a partir d’aquí, Govern decidirà què és el que cal i els recursos que hi destinarà”. I s’espera que “això no es faci des dels despatxos, sinó que es faci amb veritables taules de treball i des de la transversalitat i on hi siguin tots els actors presents per decidir on cal actuar, quins serveis s’han de reforçar o crear i quins recursos (humans i econòmics) han d’acompanyar l’actuació”.

Lluís i Cano, que afirmen que “també ens agradaria manifestar la nostra preocupació en relació amb la quantitat de persones que estan derivades fora del país i que no tenen un seguiment acurat des d’Andorra” alhora que fent-los marxar fora del país se’ls crea un “estigma i els resta oportunitats i els discrimina”, creuen que el pla que s’està elaborant “no canviarà res a curt termini” però, en canvi, el servei de salut mental “necessita recursos -humans i materials- amb urgència per garantir un bon servei als usuaris actuals i als que vindran, que vist la situació que actualment estem patint cada vegada seran més”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending