La donació d’òrgans al país serà efectiva el 2027

La ministra de Salut, Helena Mas, ha anunciat que a finals d’any espera tancar el document amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya perquè a principis del 2024 es pugui fer la donació de còrnia

Un moment de l'ofrena floral a l'escultura en homenatge al donant.
Un moment de l'ofrena floral a l'escultura en homenatge al donant. Albert Sanjuan

Les persones que volen ser donants d’òrgans no ho poden fer al país i, la ministra de Salut, Helena Mas, ha anunciat que això serà possible de cara al 2027, mentre que la donació de teixits es podrà fer el 2026. El que està gairebé enllestit és el treball per la donació de còrnia, que es preveu que el document entre el ministeri i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya es pugui signar abans de finals d’any.

L’Associació de Trasplantats i Donants d’Òrgans (ATIDA) ha celebrat aquest dissabte al Parc Central d’Andorra la Vella un acte en homenatge als donants en el seu dia internacional. En el seu discurs, Helena Mas ha manifestat que “avui és un dia de celebració i de posar en valor les persones que fan donacions”. Ha remarcat les campanyes de donació de sang que es fan, així com la de donació de cordó umbilical o la de medul·la òssia, de la qual hi ha 500 persones inscrites en el programa.

“Hem fet la formació dels professionals i tenim els protocols. Confiem que el document estigui tancat a finals d’any i es pugui començar a fer a principis del 2024”

Durant el seu parlament, ha aprofitat per anunciat que s’està a punt de tancar el conveni amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya per poder dur a terme la donació de còrnia. “Hem fet la formació dels professionals i tenim els protocols. Confiem que el document estigui tancat a finals d’any i es pugui començar a fer a principis del 2024”. En aquest cas es podrà fer amb els facultatius que hi ha a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Des de Salut es treballa per poder efectiva la donació de teixits de cara al 2027 i la donació d’òrgans el 2027. En aquest cas, Mas ha posat en relleu que “necessitarem l’expertesa dels professionals d’Espanya i França i caldrà fer tot un desplegament legislatiu important per tot el que fa referència a poder traslladar els òrgans per la frontera”.

Per la seva part, el president d’ATIDA, Toni Gamero, ha remarcat la importància de ser donants i que “les institucions treballin com més aviat millor perquè la donació sigui efectiva”. Actualment, si alguna persona mor i és donant d’òrgans ho pot fer fora de les fronteres, però cal tenir en compte el cost que suposa la repatriació del cos. En aquest sentit, van demanar al Govern que se’n pogués fer càrrec. Finalment, des de l’entitat es demana que les persones trasplantades se’ls reconegui un cert grau de discapacitat i que els permeti tenir alguns avantatges administratius.

Etiquetes

Comentaris

Trending