Salut detecta set reaccions greus després de prop de 96.000 dosis de vacunes administrades

El ministeri remarca que en cap dels casos la persona afectada va perdre la vida i remarca l’eficàcia dels vaccins: dels 1.149 infectats entre l’1 de juliol i el 6 de setembre, el 77% no havien rebut el fàrmac

Una sanitària administra una vacuna dins d'un dels 'box de campanya' del centre de vacunació.
Una sanitària administra una vacuna dins d'un dels 'box de campanya' del centre de vacunació. Toni Solanelles

Salut ha detectat fins a set reaccions adverses greus després d’haver administrat dosis de vacunes. Dos dels casos van ser per tromboembolismes pulmonars i altres dos per accidents cerebrovasculars. Són xifres a 31 d’agost, quan s’havien posat fins a 95.943 vaccins contra la Covid-19, uns fàrmacs que el Govern defensa, amb dades a la mà, per la seva eficàcia: dels 1.149 positius registrats entre l’1 de juliol i el 6 de setembre,  el 77% no estaven immunitzats.

Així es desprèn de les respostes que des de l’executiu s’han fet arribar a la consellera general no adscrita Carine Montaner. En elles, la parlamentària laurediana demanava per les dades de farmacovigilància i si aquestes es farien públiques. Des del Govern, es recorda que són consultables a la web de Salut i que s’actualitzen periòdicament.

I les darreres xifres corresponen al 31 d’agost. Llavors, s’havien posat 95.943 dosis de les diferents vacunes arribades al Principat: AstraZeneca , Pfizer i Moderna. De totes elles, s’han notificat 615 reaccions, de les quals únicament 7 de caràcter greu. És a dir, “la que requereix o prolongui l’hospitalització, doni lloc a una discapacitat significativa o persistent o a una malformació congènita, posi en perill la vida o resulti mortal això com qualsevol altra condició que es consideri mèdicament significativa”.

Segons les dades, en dos dels casos (un amb AstraZeneca i un altre amb Pfizer) es van desenvolupar tromboembolismes pulmonars. Dos més, també amb Pfizer, van acabar patint una reacció anafilàctica. Els altres efectes greus van ser amb el fàrmac anglo-suec: un amb una reacció neurològica i dos amb accidents cerebrovasculars, un de caràcter isquèmic i un altre hemorràgic. En cap dels casos es va registrar un resultat fatal.

En resposta a les altres preguntes de Montaner, Salut defensa l’eficàcia de les vacunes. Hi posa dades per demostrar-la. “En el transcurs del període de l’1 de juliol fins al 6 de setembre del 2021, es van registrar 1.149 casos positius a Andorra, amb una mitjana d’edat de 33,7 anys, dels quals el 77% no estaven vacunats”, s’indica. I es recorda que a l’hospital “la situació va ser radicalment diferent que en les darreres onades”. Tot just, 35 ingressos i únicament dos a la unitat de cures intensives.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending