Així es desprèn de les respostes que des de l’executiu s’han fet arribar a la consellera general no adscrita Carine Montaner. En elles, la parlamentària laurediana demanava per les dades de farmacovigilància i si aquestes es farien públiques. Des del Govern, es recorda que són consultables a la web de Salut i que s’actualitzen periòdicament.
I les darreres xifres corresponen al 31 d’agost. Llavors, s’havien posat 95.943 dosis de les diferents vacunes arribades al Principat: AstraZeneca , Pfizer i Moderna. De totes elles, s’han notificat 615 reaccions, de les quals únicament 7 de caràcter greu. És a dir, “la que requereix o prolongui l’hospitalització, doni lloc a una discapacitat significativa o persistent o a una malformació congènita, posi en perill la vida o resulti mortal això com qualsevol altra condició que es consideri mèdicament significativa”.
Segons les dades, en dos dels casos (un amb AstraZeneca i un altre amb Pfizer) es van desenvolupar tromboembolismes pulmonars. Dos més, també amb Pfizer, van acabar patint una reacció anafilàctica. Els altres efectes greus van ser amb el fàrmac anglo-suec: un amb una reacció neurològica i dos amb accidents cerebrovasculars, un de caràcter isquèmic i un altre hemorràgic. En cap dels casos es va registrar un resultat fatal.
En resposta a les altres preguntes de Montaner, Salut defensa l’eficàcia de les vacunes. Hi posa dades per demostrar-la. “En el transcurs del període de l’1 de juliol fins al 6 de setembre del 2021, es van registrar 1.149 casos positius a Andorra, amb una mitjana d’edat de 33,7 anys, dels quals el 77% no estaven vacunats”, s’indica. I es recorda que a l’hospital “la situació va ser radicalment diferent que en les darreres onades”. Tot just, 35 ingressos i únicament dos a la unitat de cures intensives.
Comentaris (12)