El desacord entre Govern i CASS per les tarifes del transport sociosanitari no ha d’afectar l’usuari

Amb tot, els preus experimentaran un increment perquè s’ha de repercutir l’encariment del carburant i l’augment salarial del personal

Una ambulància d'ADP acudint a un servei.
Una ambulància d'ADP acudint a un servei. Toni Solanelles

El desacord entre el Govern i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) sobre les tarifes del transport sanitari no assistit, conegut més comunament com a transport sociosanitari, no hauria de tenir un impacte directe sobre els usuaris que, no obstant això, veuran com la part que haurà de costejar, a diferència del que s’ha estat abonant fins ara, patirà un increment una vegada entri en servei, a partir de l’1 de gener teòricament, la nova concessionària del servei.

Segons fonts properes al ministeri de Salut, el departament que comanda actualment Albert Font té l’obligació de demanar, en relació amb les tarifes i prestacions bonificades per la CASS, el parer d’aquesta. És preceptiu però no vinculant. Com ja va remarcar aquest dimarts la parapública en un comunicat, el seu consell d’administració es va oposar a les tarifes plantejades pel Govern. Les trobava fora de lloc. Ara el Govern ha de decidir com aplica els preus que planteja com a resultat de la concessió acordada en favor d’Ambulàncies del Pirineu (ADP).

Una ambulància d'ADP circulant per Andorra la Vella.

Relacionat

La CASS ‘tomba’ les tarifes fixades pel Govern pel transport sanitari no assistit

Les fonts consultades han recordat que la idea inicial de Salut era que fos la CASS qui s’encarregués del disseny del concurs del transport sociosanitari, durant anys assumit per la Creu Roja, i fos la parapública qui en decidís l’adjudicatari i plantegés les tarifes que cregués oportunes. Però la CASS va refusar la proposta i finalment ha estat el ministeri qui ha comandat tota l’operació.

A l’hora d’establir les tarifes, ha calgut demanar, de manera preceptiva a la CASS, el seu parer, que ha estat negatiu. Ara, Govern té dues opcions que està acabant d’avaluar quina escull ha efectes de tècnica pressupostària, perquè el resultat final aparentment serà el mateix. Salut haurà de respectar la tarifa proposada per la CASS i augmentar la seva aportació per cobrir la seva part de despeses, o imposarà les tarifes a la CASS i haurà de cobrir la part de dèficit que la parapública tindrà en aquesta partida.

Una ambulància d'ADP.

Relacionat

ADP assumeix el transport sociosanitari amb el dubte de si el podrà implementar l’1 de gener

Numèricament tan hi fa i per a l’usuari, tot plegat serà equivalent. Ara bé, per a totes les parts hi ha un increment degut a repercutir en el preu l’encariment de costos de funcionament de la concessionària. I, especialment, l’augment que han experimentat els carburants i la puja salarial prevista.

Etiquetes

Comentaris

Trending