La Creu Roja farà el cribratge hivernal a les escoles i Grandvalira testarà els alumnes del Pas

El ministre de Salut afirma que “és molt aviat per poder dir com serà el Nadal” i insisteix que la gestió de la Covid caldrà fer-la a través de vacunes, tests salivals d’autodiagnòstic i algun que altre fàrmac

El ministre de Salut, Joan Martínez, l'1 de setembre durant el cribratge educatiu d'inici de curs.
El ministre de Salut, Joan Martínez, l'1 de setembre durant el cribratge educatiu d'inici de curs. Toni Solanelles

La Creu Roja serà l’encarregada de fer el cribratge hivernal previst entre la població educativa. I tindrà els sanitaris de Grandvalira de suport en el cas del Pas de la Casa. Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una nova compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, tancant el debat que ell mateix havia obert deixant oberta la possibilitat que fossin professionals docents els que haguessin de prendre mostres, les que fos, a l’alumnat.

Martínez Benazet ha donat algunes pinzellades sobre el procés de cribratge que es preveu per aquest  hivern, tot partint de la base que les decisions dels territoris veïns, com el que s’ha apuntat des de Catalunya avui mateix, ho pot trasbalsar tot i més. El titular de Salut ha explicat que aquests darrers dies mateix s’està acabant de tancar l’operativa. La Creu Roja cribrarà la població escolar, els sanitaris de les empreses de salut laboral testaran els professionals que es dediquen a l’atenció del turisme, els serveis mèdics de les estacions d’esquí faran les anàlisis als treballadors dels dominis esquiables i sanitaris de Grandvalira col·laboraran amb la Creu Roja en el cribratge dels escolars del Pas de la Casa.

Una alumna abans de passar un test a Encamp.

Relacionat

Martínez Benazet anuncia que els docents no hauran de fer els tests d'antígens als alumnes

A més a més, i a partir de protocols que encara s’han d’acabar de definir, els propis sanitaris de l’hospital, dels centres sanitaris en general i també dels sociosanitaris podran testar tant els interns com els treballadors d’aquests dispositius. I encara, per si hi ha alguns dels sectors que s’han de sotmetre al cribratge setmanal, que no puguin ser analitzats a partir dels desplegament anunciat, se situaran de manera estratègica alguns ‘stop lab’ puntuals per acabar d’arribar on s’escaigui.

El ministre ha respost a diversos neguits dels consellers generals. I entre altres coses ha hagut de respondre a qüestions relacionades amb la celebració del Nadal o als tests d’antigen. Martínez Benazet, a pregunta de la demòcrata Sandra Codina, ha afirmat que “és molt aviat per poder dir com serà el Nadal” però ha remarcat que en el futur, i davant de qualsevol reunió, segurament caldrà optar per fer-se un test d’antigen salival d’autodiagnòstic. El responsable executiu ha explicat que és probable que arribin abans els tests de saliva que les vacunes, i ha insistit que en la gestió del virus serà clau compatibilitzar diverses eines: les vacunes, els tests -especialment els salivals- i cribratges, i algun que altre fàrmac que permetrà reduir els efectes de la Covid.

Comentaris (1)

Trending