La Covid va obligar a hospitalitzar 635 persones durant l’any passat

La mitjana d’estada a l’UCI, on pràcticament van morir una de cada tres persones que hi van ingressar, és de 29 dies

Sanitaris treballant als passadissos de l'hospital.
Sanitaris treballant als passadissos de l'hospital. SAAS

La Covid va obligar a hospitalitzar -entre Nostra Senyora de Meritxell i el Cedre- 635 persones l’any passat. Sense cap mena de dubte, la irrupció de la pandèmia va capgirar del tot l’activitat hospitalària i va obligar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a adaptar-se a tots nivells. Així ho reflecteix la memòria hospitalària que acaba de fer pública el SAAS. A la unitat de cures intensives, on de mitjana cada pacient ingressat hi va estar una mitjana de 29 dies, es van donar 61 altes.

Com remarca el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, en la seva memòria, “l’activitat assistencial que el SAAS venia desenvolupant al llarg dels últims anys va quedar severament afectada per la imperiosa necessitat d’atendre els malalts Covid”. En aquest sentit, i comparat amb l’activitat de l’any precedent, “les estades hospitalàries van disminuir un 10% i l’activitat a urgències, consultes externes i gabinets d’exploracions van davallar entre un 20% i un 30%”.

L’activitat assistencial Covid que resumeix el SAAS passa per 635 ingressos totals, 482 a la planta d’hospitalització de Nostra Senyora de Meritxell i 153 més al Cedre. La mitjana d’estada va ser de 28 dies. A més, el SAAS informa de 61 altes a l’UCI després d’una mitjana d’hospitalització de poc més de 29 dies. L’índex de mortalitat a l’UCI, segons les mateixes dades, és del 31,14%, és a dir, gairebé una de cada tres persones que durant la primera etapa de la pandèmia, almenys durant el 2020, va arribar a intensius va acabar perdent la vida pel coronavirus.

El 18 de març del 2020 el comitè de crisi Covid-19 va aprovar el primer pla de contingència per la crisi provocada per la pandèmia

L’arribada de la pandèmia al març va obligar a una reorganització important de l’hospital per  dotar-lo d’espais per acollir malalts Covid-19 amb necessitats de llits UCI i de ventilació mecànica. El 18 de març del 2020 el comitè de crisi Covid-19 va aprovar el primer pla de contingència per la crisi provocada per la pandèmia. El pla definia els recursos de llits d’hospitalització i d’UCI per a les tres fases que es preveien tenint en compte el previsible augment dels pacients contagiats pel virus.

La fase 3, que no va caldre activar, preveia 125 llits d’hospitalització i fins a 20 llits d’UCI suplementaris. Aquesta fase incloïa espais oberts com la sala d’actes i el gimnàs del servei de Rehabilitació en cas de necessitat, que no van haver de ser utilitzats. No es van arribar a necessitar aquests espais, però sí que es van utilitzar en la fase 2 els llits d’UCI habilitats a hospital de dia (10) i a l’àrea de reanimació del bloc quirúrgic (5).

La tercera setmana del mes de març del 2020 als espais de l’antic tanatori es van posar en marxa dos serveis; d’una banda, l’‘stop lab’ per recollir les mostres per fer proves PCR a la població que venia amb el seu propi vehicle. I de l’altra, el centre intermedi de control (CIC) on els metges de capçalera atenien persones que presentaven símptomes moderats, suggestius d’infecció respiratòria compatibles amb la Covid-19, i que havien estat derivats al CIC pel seu metge referent o pel 116.

Davallada als CAPs

També a causa de la pandèmia s’ha produït una davallada en les visites als centres d’atenció primària (CAPs) d’un 46% amb relació a l’any anterior. Pel que fa als domicilis, també hi ha hagut una disminució d’aquestes visites d’un 34% menys, però no s’ha deixat de fer seguiment a les persones amb malaltia crònica perquè s’ha estat en contacte amb ells via telefònica.

Per altra banda, les infermeres i infermers d’atenció primària han treballat en la pandèmia realitzant les proves de TMA/PCR a tota la població que ho ha requerit tant en els ‘stop labs’ com al domicili de les persones que no tenien mitjans per desplaçar-se. S’han fet també els seguiments a domicili de les persones amb malaltia de SARS COV-2 derivats pels metges referents a un total de 111 persones.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending