Considerable augment de donants de medul·la òssia el darrer any

Coincidint el dia mundial, el ministeri de Salut ha comunicat que hi ha 368 persones residents a Andorra disponibles, 250 més que ara fa dotze mesos malgrat que llavors n’hi havia 137 pendents de ser tipades

El REDMO està permanentment obert a rebre inscripcions.
El REDMO està permanentment obert a rebre inscripcions. ARXIU

El nombre de donants de medul·la òssia el darrer any ha crescut de manera molt considerable. De fet, estrictament, del setembre del 2021 a enguany hi ha 250 donants del tot disponibles més. Cert és, però, que  dotze mesos que hi havia 137 persones que estaven pendents de ser validades. I aquests ara ja formen part de la llista de 368 donants feta pública pel ministeri de Salut.

Les dades s’han publicitat arran de la celebració, aquest dissabte, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, que se celebra cada tercer dissabte de setembre. De fet, al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) del Principat hores d’ara hi ha un total de 371 inscrits. Però hi ha tres persones que estan pendents per fer-se el tipatge. Les inscripcions es poden fer directament a través de la pàgina web establerta a l'efecte i, a més a més, es fan campanyes específiques de captació amb força èxit durant els dies de col·lecta de sang.

La medul·la és un teixit indispensable per a la vida que conté les cèl·lules mare i que permet, a través del trasplantament, tractar malalties en què hi ha una producció excessiva, insuficient o defectuosa de cèl·lules sanguínies. La donació efectiva de medul·la requereix trobar dues persones compatibles, i si bé es regeix per la solidaritat internacional, la possibilitat que això passi és d’1 entre 4.000.

Un reclam insistent, reiteratiu però ben real, és que la donació de medul·la òssia pot salvar vides. Per a molts malalts el trasplantament de medul·la òssia és l’única opció per superar la malaltia. Donar no resulta difícil però implica un compromís. Un cop inscrits com a donants voluntaris de medul·la òssia, s’està a disposició per donar progenitors hematopoètics (cèl·lules mare de la sang) per a qualsevol persona del món que ho necessiti. Ara bé, tan pot ser que en tota la vida ‘útil’ no s’hagi de fer efectiva la donació com que al cap de tres dies d’haver estat validat ja es reclami el donant.

Etiquetes

Comentaris

Trending