La Comissió Europea vol prorrogar el passaport Covid per viatjar fins al juny del 2023

L’òrgan ha fet la proposta, que ara ha de validar el parlament i el Consell Europeu, argumentant que encara hi ha molta incertesa per com es pot comportar la pandemia i per les noves variants

Comentaris

Un passaport Covid del Principat.
Un passaport Covid del Principat. Toni Solanelles

Si de la Comissió Europea depèn, hi haurà passaport Covid per estona. Almenys, per desplaçar-se pels Estats de la UE. L’òrgan de govern comunitari ha proposat que aquesta mesura es mantingui vigent més enllà del 30 de juny, quan en principi estava previst que decaigués. Ara, es vol que s’allargui fins, com a mínim, un any més. Fins al juny, doncs, del 2023.

És la proposta que ha adoptat la Comissió, justificant-la en la incertesa que encara persisteix sobre quin pot ser el comportament de la pandèmia del coronavirus. “La COVID-19 continua sent prevalent a Europa i no és possible determinar l’impacte d’un possible augment d’infeccions durant el segon semestre del 2022 o de l’aparició de noves variants”, s’ha indicat a través d’un comunicat. S’entén que, d’aquesta forma es garanteix que els ciutadans de la UE -i també d’altres països amb acords, com ara Andorra- es puguin desplaçar sense problemes per tot el territori comunitari. Sempre, és clar, que compleixin els requisits, com ara haver rebut les pertinents vacunes.

La Comissió adopta ara aquesta mesura per donar temps al Parlament i al Consell per avaluar-la i adoptar-la, incloent-hi l’aprovació dels reglaments que l’han d’allargar en el temps. L’actual finalitza el 30 de juny. Des de l’òrgan s’ha deixat clar que la mesura es considera totalment necessària.

“No podem predir la manera com evolucionarà la pandèmia, però sí assegurar que els ciutadans segueixen beneficiant-se d’un certificat que funcioni i sigui acceptat allà on vagin”, ha apuntat el comissari de Justícia, Didier Reynders, tot advertint que “sense la pròrroga, hi ha el risc de tenir molts sistemes nacionals divergents amb la confusió i els obstacles que això comportaria”. Per la seva banda, la responsable de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha defensat la mesura: “aquesta important eina temporal ha estat clau per fer front als riscos i donar suport a les mesures en vigor per protegir els ciutadans”.

La Comissió també ha proposat que, aprofitant que s’ha de fer un nou reglament, s’inclogui “els darrers avenços científics i els canvis epidemiològics i la necessitat d’accelerar les campanyes de reforç”. Així, es vol que en la informació del passaport puguin entrar els tests d’antígens d’alta qualitat o certificats de vacunació si les dosi s’han rebut a diferents Estats.

Comentaris (7)

Trending