Els centres d’atenció primària administraran la vacuna contra la Covid

Martínez Benazet assegura que “podrem vacunar la mateixa proporció de població que ho farà Espanya i França” i que es començarà per subministrar les dosis a les persones més fràgils i a les grans

El CAP situat a la plaça de la Sardana.
El CAP situat a la plaça de la Sardana. Cristian Cortés

“La voluntat és fer la vacunació a través de la xarxa de centres d’atenció primària.” Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat, davant la qual ha evidenciat els múltiples dubtes que encara presenten totes les vacunes, no pas perquè no hagin de ser segures i eficaces sinó perquè “no hi ha prou coneixement científic”. La vacunació s’iniciarà per les persones més fràgils i les persones grans, i aquells professionals que s’encarreguen de la seva atenció.

El titular de Salut ha fet una repassada a les diferents vacunes que s’estan preparant, tot assegurant que no n’hi ha encara cap que hagi passat totes les fases d’elaboració però que sí que n’hi ha diverses, que parteixen de principis diferents, que estan avançant molt bé. Martínez Benazet ha citat la xinesa, la de Moderna o la d’Oxford i AstraZeneca. I també la de Pfizer, que serà la primera que arribarà al Principat, en principi.

De fet, l’Agència Europea del Medicament ha avançat a dilluns que ve en lloc del 29 de desembre la reunió en què pretén donar el vistiplau ja definitiu a la vacuna de Pfizer. No ha desconvocat, però, la trobada del 29 de desembre per si dilluns no s’adopta cap decisió definitiva. És la vacuna d’aquesta farmacèutica la que s’està ja administrant al Regne Unit. Que hi hagi hagut països que s’hagin avançat és bo a l’hora d’acabar de testar els fàrmacs.

L’Agència Europea del Medicament ha avançat a dilluns que ve en lloc del 29 de desembre la reunió en què pretén donar el vistiplau ja definitiu a la vacuna de Pfizer, que serà la primera que hauria d'arribar al Principat

A preguntes de les conselleres socialdemòcrata Susanna Vela i de la demòcrata Sandra Codina, Martínez Benazet ha explicat, d’una banda, que hi ha el compromís d’Espanya i França que Andorra pugui vacunar el mateix percentatge de població que als països veïns. Per això aquests subministraran al 50% les dosis necessàries. No està clar encara quan arribaran les vacunes, encara que es creu que no pot ser gaire més tard del que ho facin els dos països veïns i tampoc està del tot definida la logística encara que s’hi està treballant.

El ministre ha explicat que en principi la vacuna de Pfizer ja serà traslladada amb els contenidors necessaris que garanteixin l’estat de conservació. Ha recordat que són vacunes que s’han d’administrar en dues dosis separades per algunes setmanes l’una de l’altra. Per tant, per molt que s’iniciï el gener la vacunació ni molt menys al febrer estarà tot resolt. Fins a l’estiu ben bé no es tindran garantits els efectes de la immunització. Martínez Benazet està convençut que les vacunes seran segures i eficaces malgrat que no n’hi ha cap que a llarg termini no pugui comportar algun efecte advers.

Hores d’ara, les úniques contraindicacions clares són davant de persones amb dèficits immunològics. Però, de fet, hi ha molts aspectes que “no pas a Andorra, sinó arreu del món, encara estan en discussió”. Aspectes com ara a qui s’ha de vacunar i a qui no en funció de si s’ha passat ja la malaltia o no i si s’han desenvolupat anticossos defensors. “Les decisions s’han de prendre en base a la millora del coneixement; no hi ha un consens en aquest sentit.”

El titular ministerial ha afirmat que la idea és usar la xarxa de centres d’atenció primària però no està clar que es vacuni en tots d’ells o només en alguns dels centres. I partint de la idea de vacunar les persones més fràgils i de més edat, alhora que els professionals sanitaris i sociosanitaris, després s’anirà fent “una desescalada” en la població potencialment subjecta a ser vacunada en funció de les dosis que hi hagi i dels avenços en el coneixement que hi hagi hagut.

Etiquetes

Comentaris

Trending