Cent cinquanta residents i sanitaris del Cedre i Clara Rabassa estrenen les vacunes aquest dimecres

Mil dosis del vaccí de Pfizer arriben aquesta tarda a l’hospital, on seran emmagatzemats en ultracongelador i on en pocs dies haurien d’arribar un miler de dosis més des de Madrid

Joan Martínez Benazet consulta el mòbil just abans d'iniciar la compareixença.
Joan Martínez Benazet consulta el mòbil just abans d'iniciar la compareixença. Toni Solanelles

Uns cent cinquanta interns i professionals dels centres sociosanitaris Cedre i Clara Rabassa seran els primers en rebre la vacuna per combatre la Covid aquest dimecres. Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat. Les primeres mil dosis de Pfizer revenudes per Espanya arriben aquesta tarda a l’hospital, on seran emmagatzemades en un ultracongelador que en els propers dies hauria de rebre un miler més de dosis.

Martínez Benazet ha detallat les vacunes que s’administraran els dos primers dies. Aquells residents o professionals que tenen serologia positiva no són vacunats i tampoc ho són aquells que no ho volen. Aquest dimecres s’administrarà el vaccí de Pfizer, la primera dosi, a 47 sanitaris del Cedre i 29 de la Clara Rabassa. Quant als residents, els que han acceptat vacunar-se i ho seran el primer dia n’hi ha 27 del Cedre i 49 de Clara Rabassa.

La primera fase de vacunació, que hauria de durar entre deu i catorze dies, es farà prioritàriament entre els centres sociosanitaris amb un equip de tres persones entre els quals sempre un metge que supervisa l’administració del vaccí, i al centre hospitalari, on hi haurà tres equips diferents per anar punxant

Durant la primera jornada de vacunació es preveu vacunar, també, entre quaranta i cinquanta professionals de l’hospital que “tenen més exposició tenen al virus o que estan amb pacients més fràgils davant de la infecció”. Dijous es vacunaran 22 professionals de la residència L’Albó i, en principi, 24 residents, encara que tot està pendent arran d’un brot que hi ha actiu encara en aquest centre.

També s’administrarà vacunes aquest segon dia a més professionals del SAAS, a 29 sanitaris de primària, i a professionals del SAD i de les empreses privades que fan atenció domiciliària. Diàriament i fins a esgotar les mil dosis es preveu vacunar entre vuitanta i cent professionals del SAAS. Davant els parlamentaris de la comissió legislativa de Sanitat, Martínez Benazet està donant explicacions, sobretot, de la campanya de vacunació que tants interrogants ha generat.

El ministre ha afirmat que hauria estat des d’Andorra que s’hauria decidit dividir en una doble transport la suposada primera remesa de 2.000 dosis revenuda per Espanya. Martínez Benazet ha explicat que “l’operativa és una mica complexa” en relació amb el vaccí de Pfizer i això fa que no es pugui vacunar a domicili en els casos que eventualment calgués. Per aquest motiu, aquelles persones amb dificultat de mobilitat i no es puguin traslladar al centres de vacunació hauran d’esperar a que arribin dosis d’altres farmacèutiques que tinguin una logística més senzilla.

Una imatge de la sessió de la comissió legislativa de Sanitat.
Una imatge de la sessió de la comissió legislativa de Sanitat. Toni Solanelles

La primera fase de vacunació, que hauria de durar entre deu i catorze dies, es farà prioritàriament entre els centres sociosanitaris amb un equip de tres persones entre els quals sempre un metge que supervisa l’administració del vaccí, i al centre hospitalari, on hi haurà tres equips diferents per anar punxant. Hores d’ara hi ha 407 professionals de l’hospital inscrits per vacunar-se. “Tot això està molt ben organitzat. Està molt ben regulat i no crec que hi hagi problemes a aquest nivell”, ha indicat Martínez Benazet explicant, per exemple, que s’han adquirit xeringues especials per poder aprofitar al màxim les dosis. “S’ha de poder aprofitar tot.”

Assegurança contra efectes secundaris i certificat

El ministre, amb el suport especialment de les conselleres demòcrates Sandra Codina i Berna Coma, ha aprofitat la compareixença per agrair el suport de l’equip del ministeri i també la cooperació d’Espanya, França i Pfizer, en aquest cas. Però a banda d’admetre que els convenis amb França i Moderna encara s’estan embastant, no ha pogut concretar amb detall quan arribaran ni els vaccins per la banda francesa ni quan Espanya enviarà més vaccí, encara que el titular de Salut sempre ha remarcat que Andorra ha d’acabar tenint la mateixa proporció de vacunes respecte de la població total que els dos països veïns.

A banda d’admetre que els convenis amb França i Moderna encara s’estan embastant, Martínez Benazet no ha pogut concretar amb detall quan arribaran ni els vaccins per la banda francesa ni quan Espanya enviarà més vaccí

Martínez Benazet ha repassat els casos en què cal o no cal la prescripció mèdica, en funció de l’edat i altres circumstàncies, i també ha explicat que no està de menys consultar, si es vol, el metge referent. També ha informat que en alguns casos de residents als centres sociosanitaris els metges han desaconsellat la vacunació. El ministre ha explicat que no està en perill l’administració de la segona dosi de Pfizer a aquells que ara es vacunin. “Tothom té la seva dosi i la seva revacunació guardada.”

El responsable de Salut també ha explicat que el Govern té una assegurança que cobriria la immensa majoria dels eventuals efectes secundaris que pugui produir la vacuna, sense concretar quins. En aquest sentit, Martínez Benazet no ha volgut admetre si aquesta era una de les demandes contemplades en els convenis confidencials signats amb Pfizer. “Si són confidencials és que no es poden explicar”, ha afirmat després d’assegurar que les vacunes es paguen a Espanya al mateix preu que Espanya les ha obtingut, però no ha acabat d’aclarir el perquè del terme revenda.

Finalment, i entre altres coses, Martínez Benazet ha explicat que es lliurarà un certificat a cada persona que es vacuni per si mai alguna administració estrangera imposa la condició d’haver estat vacunat contra la Covid per dur a terme qualsevol activitat, accés o el que sia. Però ha tornat a indicar que al Principat no s’imposaran limitacions pel fet de decidir vacunar-se o no fer-ho. Com ha indicat el president de la comissió legislativa, el socialdemòcrata Jordi Font, el que compta és que ara, “una vegada arrencat el procés de vacunació, aquest no s’aturi i agafi velocitat de creuer”. “La nostra preocupació comença a esvair-se”, ha reconegut tot lamentant, això sí, “un decalatge de més de tres setmanes”.

Etiquetes

Comentaris

Trending