La CASS i els odontòlegs negocien la revisió a l’alça de les tarifes i es va “per bon camí”

La parapública no ha previst inicialment per al 2023 que es comenci la cobertura sanitària de tractaments psicològics però no hi haurà inconvenient en ampliar les partides pressupostàries encara que això suposi més dèficit

La CASS ha presentat totes les millores fetes als portals web.
La CASS ha presentat totes les millores fetes als portals web. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i el Col·legi d’Odontòlegs han iniciat aquest dimarts les converses en relació amb la revisió a l’alça de les tarifes que s’inclouen en el conveni que els dentistes han denunciat i que és vigent fins al 31 de gener. La primera trobada entre els dos ens va pensar que “anem per bon camí”, segons que ha indicat la presidenta del consell d’administració de la CASS, Montserrat Capdevila, durant la presentació del nou portal web públic i privat de la parapública.

Capdevila ha reconegut que la reclamació dels odontòlegs o dels metges, que també han denunciat el conveni, “és totalment legítima” i ha explicat que “ens trobem en una època post pandèmica amb una inflació molt elevada i les tarifes d’aquests col·lectius que fa molt temps que no es revisen”. Per tant, “és lògic que ens asseiem en una taula per renegociar els convenis. Parlant la gent s’entén i arribarem a bon port”, ha indicat la presidenta de la CASS.

El director d’atenció al públic, pensions i convenis de la parapública, David Caubet, també ha assegurat que per al gener estaran resolts els inconvenients, també d’origen tècnic, que ha impedit posar en marxa el tercer pagador en relació amb els dentistes. Aquí la dificultat rau en el fet que la majoria dels actes més costosos necessiten d’un acord previ de la CASS i això era complicat d’explicitar per poder automatitzar el tercer pagador. S’està treballant en aquest sentit, ha indicat Caubet, perquè sigui una realitat “a principi de l’any que ve”.

El pressupost de la CASS per al 2023 no reflecteix, per ara, quin impacte poden tenir la revisió de convenis. Montserrat Capdevila ha explicat que la previsió pressupostària per al curs vinent es va aprovar el juliol i seguint les instruccions del Govern es va fixar un IPC del 4,5%. De fet, per no contemplar, el pressupost del 2023 ni tan sols contempla cobertura sanitària pública per a actes psicològics, que haurien de ser ja una realitat durant l’any que ve sí o sí. Amb tot, però, la presidenta ha deixat clar que no hi hauria cap problema per a la seva inclusió perquè són partides que formen part d’un capítol pressupostari que és “ampliable fins on sigui necessari”. Una altra cosa és que això suposi un major dèficit que, després, haurà d’acabar assumit el Govern.

NOU PORTAL WEB

Les explicacions dels responsables de la CASS s’han produït, s’ha dit, durant la presentació de la renovació del portal públic de la institució, que datava del 2017 i s’havia convertit en obsolet i, també, en la millora que s’ha fet en tota la part privada dels afiliats. La CASS està treballant en la millora, també, de la part privada destinada als empresaris, que estarà llesta durant el segon trimestre de l’any passat. Aquesta part és la que menys pressa corre perquè els empresaris ja li donen molta utilitat a les eines actuals, de fet, és el seu canal preferent en la relació amb la parapública, per sobre de la relació presencial.

IMG 20221018 110642
Presentació dels portals webs renovats.

En tot cas, s’ha buscat de fer uns portals “menys carregosos” i més intuïtius, i del resultat, ha reconegut Caubet, “ens sentim molt orgullosos”. Hi ha un element clau especialment per als usuaris individuals que és que la navegació se sol fer amb dispositiu distints a l’ordinador i, per tant, calia adaptar la nevagabilitat a tauletes o telèfons mòbils, que és una de les qüestions que s’ha fet. En poques hores d’estar en marxa -i hores nocturnes- ja s’havien fet 250 tràmits. de mitjana mensual actualment se’n fan 50.000, de tràmits en línia. Extractes de punts, extractes d’ingressos, volants mèdics o formularis de desplaçament especialment al juliol han incrementat molt.

És un volum molt important i que normalment -com lla gestió d’altes i baixes o les cotitzacions- les fan les empreses perquè hi estan obligades. Però cal pensar que en línia es fan gairebé el doble de tràmits dels que es fan de manera presencial. La idea és que més aviat que tard “qualsevol tràmit que es faci presencial es pugui fer en línia”, situació que no es dóna ara. El nou entorn que s’ha dissenyat amb el suport d’un parell d’empreses externes de les quals la CASS no queda pas captiva, com ha remarcat Capdevila, ja fa que sigui “molt més fàcil afegir tràmits presencials als ‘on line’”, com ha explicat el director d’atenció al públic.

MÉS AUTOMATITZAT, MÉS SEGUR

Paral·lelament a aquells portals que són més visibles, la CASS també treballa en un projecte més ambiciós d’automatització de processos. Encara que “és aviat per treure resultats”, ha indicat Caubet, és evident que “digitalitzar tots els processos suposarà més control del frau”. O com ha indicat la presidenta del consell d’administració, “sempre es millor usar una eina informàtica” perquè “el marge d’error” és menor respecte d’aquells procediments que es puguin fer manuals.

Etiquetes

Comentaris

Trending