La CASS commina Salut a decidir ja si la psicologia ha d’entrar en la cartera de serveis públics

Albert Font recorda que al màxim que pot arribar la Seguretat Social és a calcular l’impacte econòmic que podria tenir cobrir l’atenció psicològica i admet que això, ara per ara, no s’ha fet

Albert Font donant explicacions aquest matí en seu parlamentària.
Albert Font donant explicacions aquest matí en seu parlamentària. CONSELL GENERAL

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) té clar que l’atenció psicològica, més encara arran de la pandèmia, és una “branca important” de la medicina, especialment entre “les branques que donen suport” a l’atenció principal. Però també té clar que “no ens correspon a nosaltres” resoldre si la psicologia ha de tenir una cobertura sanitària pública i, per tant, si s’ha d’incloure a la cartera de serveis. En aquest sentit, el president de la CASS, Albert Font, ha comminat el ministeri de Salut, el Govern i fins i tot el Consell General a adoptar les decisions escaients.

Font i el màxim responsable del Fons de Reserva de Jubilació, Jordi Cinca, acompanyats de diversos tècnics de la parapública compareixen davant les comissions legislatives de Sanitat i de Finances i Pressupost per explicar els resultats de la CASS durant el 2020, un any “convuls” per la pandèmia tal i com han manifestat els dos membres del consell d’administració de la parapública. Font i Cinca exposen dades pràcticament anunciades ja en altres compareixences públiques, especialment davant els mitjans de comunicació. Reducció d’assalariats, menys despesa sanitària, moltes més prestacions econòmiques i canvis estructurals per fer front a l’atenció diferent -molta en línia- que la pandèmia ha obligat a dur a terme.

Albert Font ha estat qüestionat per la consellera no adscrita Carine Montaner sobre la qüestió de la psicologia i el president de la CASS ha passat la pilota -en certa manera no tenia altra opció- al Govern i als consellers en segon terme per tal que prenguin una decisió sobre la inclusió de la psicologia a la cartera de serveis. Com a professional de la medicina, Font sí que ha deixat clara la important de la psicologia. Importància que, ha recordat, no serà més ni serà menys en funció que tingui cobertura sanitària o no la tingui.

La decisió de la inclusió a la cartera de serveis de l’atenció psicològica “no ens correspon dir-ho a nosaltres”, ha deixat clar Font, que també ha manifestat que “el màxim que podríem dir és l’impacte econòmic” que podria tenir la decisió a partir de l’elaboració de simulacions. El president de la CASS, però, ha deixat clar que “aquesta feina d’avaluació del cost provisional de la inclusió dels actes psicològics dins de la cartera de serveis” no s’ha dut a terme.

Etiquetes

Comentaris

Trending