La campanya de vacunació s’obre a persones de més 91 anys de fora de l’àmbit residencial i sanitari

Salut admet que dues o tres persones de l’òrbita hospitalària s’han contagiat amb el virus un parell de dies després d’haver rebut la primera dosi de la vacuna

Per als responsables sanitaris la vacunació avança a bon ritme.
Per als responsables sanitaris la vacunació avança a bon ritme. creu roja

Una vegada vacunades les persones que constitueixen el gros del que es va dissenyar com la primera fase de la campanya d’inoculació contra la Covid, el ministeri de Salut ha obert el procés a la segona fase, que concerneix ja a ciutadans de fora de l’àmbit sanitari i residencial. De moment s’han vacunat tretze persones molt dependents i tres persones de més de 96 anys. La fase vinculada al personal sanitari i sociosanitari i als residents en centres geriàtrics ha suposat vacunar 855 persones, de les quals 737 són professionals.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la cap d’àrea del mateix departament i alhora responsable de la campanya de vacunació, Rosa Vidal, han passat revista aquest divendres a l’evolució de la inoculació i han explicat que gràcies al fet que s’estan obtenint més dosis dels previstos inicialment dels vials de Pfizer s’ha procedit a iniciar ja la segona fase de la campanya i, especialment, la inoculació d’aquelles persones de més de 91 anys. El cens reporta, segons Vidal, que hi ha unes tres-centes persones per sobre de l’edat esmentada i, pels càlculs en relació amb les dosis, són més o menys aquestes les vacunes de què es disposa, segons que ha detallat Martínez Benazet.

Els dos responsables sanitaris han remarcat que el procediment va lleugerament millor del previst encara que també és cert que ara mateix no està clar quan arribaran més vials més enllà dels 2.000 que van arribar via Madrid. Les persones que han rebut la primera dosi fins ara ja tenen dia i hora per inocular-se la segona, amb la qual cosa no han de patir per això. I també tenen dosis reservades aquelles persones que han emmalaltit i no han pogut ser inoculades quan tocava o que ara mateix hi ha la sospita que poden estar incubant el virus.

vacunes
 

Rosa Vidal ha deixat clar que les característiques del profilàctic de Pfizer fan que no es pugui vacunar a domicili i, per tant, les persones més grans que no es poden desplaçar a l’hospital les recull un servei sociosanitari i les trasllada on toqui. La responsable de la campanya de vacunació ha explicat també que es va contactant a poc a poc amb les persones que estan en la franja d’edat que correspon ara vacunar i que, progressivament, com ha exposat el titular ministerial, anirà baixant fins als setanta anys.

El ministre ha reconegut també que dues o tres persones de l’àmbit hospitalari han resultat contagiades els dies immediatament posteriors a haver rebut l’administració de la primera dosi de la vacuna. Martínez Benazet ha explicat que aquest no és un fet anormal ni que no es doni i, tampoc, que no respon a cap mala praxi de la persona que ha resultat infectada. El pitjor és que “és una dosi de vacuna perduda” en un moment en què el vaccí està altament buscat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending