Un 20% dels positius dels darrers dies són persones que tenien la pauta completa de vacunació

El ministre Benazet defensa que els vaccins “protegeixen”, especialment per evitar casos greus mentre que en les darreres hores s’han diagnosticat 35 nous contagis

El centre de vacunació, a l'antiga seu del COEX.
El centre de vacunació, a l'antiga seu del COEX.

El 20% de les persones que, en els darrers cinc dies, han estat diagnosticades amb el coronavirus havia rebut les dues dosis de la vacuna. Així ho ha admès el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha volgut remarcar que els vaccins, malgrat aquestes dades, protegeixen, especialment de casos greus de la malaltia. Pel que fa a les darreres hores, hi ha 35 nous contagis i es mantenen sis ingressats a l’hospital, dels quals dos a cures intensives.

El titular de Salut ha volgut defensar que les vacunes funcionen, tot i admetre que hi ha un percentatge important de positius entre persones que han rebut ja les dues dosis, sigui de Pfizer sigui amb AstraZeneca. En els darrers cinc dies, s’han registrat 141 nous contagis. El 20% tindrien la pauta completa. Malgrat això, Benazet ha explicat que són dades similars a les que s’estan donant als països de l’entorn.

A la vegada, ha defensat que les vacunes ajuden a prevenir els casos més greus. “Protegeixen molt”, ha afirmat, tot destacant que eviten les hospitalitzacions en un 95%. De fet, ha explicat que de les sis persones actualment ingressades al centre sanitari, cinc residents i un turista, tres no havien rebut cap dos. A un altre només se li havia subministrat una. En canvi, l’únic pacient del país ingressat a l’UCI sí que n’havia rebut les dues. Per això, Benazet ha parlat obertament “d’una errada vacunal”. La sisena persona ingressada, també a cures intensives i, en aquest cas, amb ventilació mecànica, és un no resident.

Pel que fa a les dades epidemiològiques de les darreres hores, s’han diagnosticat 35 nous positius mentre que els casos actius se situen en 336, el que suposa catorze més que dimarts. La millor notícia segueix sent el fet de no haver de lamentar des de fa ja setmanes cap nova defunció.

Benazet ha apuntat que, a diferència del que està succeint a països de l’entorn, a Andorra “tenim una onada amb creixement lent”, ja que la taxa de reproducció “ja tendeix a 1”. I això malgrat que ja queda clar que la variant Delta, la nascuda a l’Índia és absolutament majoritària, com evidencien tant els estudis genòmics que es fan com les mostres de les aigües residuals.

Comentaris (15)

Trending