Un brot de coronavirus a un centre comercial afecta fins a 28 treballadors

Els nous casos de Covid-19 s’han disparat aquesta setmana -79 en les darreres 24 hores-, fet que ha tornat a enfilar la taxa de reproducció fins a 1,1

Benazet, durant la compareixença.
Benazet, durant la compareixença. SFGA

El coronavirus s’ha tornat a disparar els darrers dies. Així ho ha admès el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha lamentat l’aparició de diferents brots, això sí, localitzats i sense que se n’hagi escapat la traçabilitat. El més greu s’hauria donat entre els treballadors d’un centre comercial i hauria provocat la detecció de fins a 28 contagis. Tot plegat ha fet que la taxa de reproducció hagi evolucionat a l’alça, per sobre d’1, fins a un 1,1.

Els nous casos de Covid-19 han crescut de forma important en aquests darrers dies. Als més de cent de dijous s’han sumat en les últimes 24 hores 76 més, fins a un total de 6.610 des de l’inici de la pandèmia. Bona part d’aquests nous pacients corresponen, ha assegurat Benazet, a “brots a diverses entitats” que ha garantit, “a diferència de fa unes setmanes són perfectament localitzables i no s’ha perdut la traçabilitat”.

Entre aquests, destaca el que ha tingut lloc entre els empleats d’un centre comercial. Fins a 28 persones han acabat desenvolupament la malaltia. A aquest se suma la situació viscuda a l’FC Andorra i a l’Atlètic Escaldes, amb prop d’una trentena d’infeccions entre els dos clubs. També s’ha detectat un altre brot entre un grup d’adolescents.

També han contribuït a la pujada de casos i de la R0 els brots detectats a dos clubs de futbol: l’FC Andorra i l’Atlètic Escaldes, amb prop d’una trentena d’infeccions entre els dos

Aquest important increment de casos s’ha traslladat a la taxa de reproducció. Benazet ha reconegut que s’ha tornat a situar per sobre d’1. En concret, 1,1 i, de fet, ha advertit que difícilment baixarà en els dies vinents. Un fet que, cal recordar, pot dificultat la possibilitat demanada a la Generalitat de ser incorporats a l’Alt Urgell en la desescalada a Catalunya.

Pel que fa als casos actius, se situen en 824, quinze més que dijous. D’aquests, hi ha 28 persones ingressades a l’hospital, quatre més en les darreres 24 hores. Dinou es troben a la planta Covid i 9, un més que dijous, a la unitat de cures intensives. D’aquests, tres sota ventilació mecànica.

També han pujat el nombre de classes sota vigilància activa, és a dir, amb algun o tots els alumnes confinats a domicili. De les 36 del dijous s’han pujat a 45. Entre elles, 16 amb el grup sencer en situació d’aïllament i 29 amb només alguns dels estudiants. A banda, hi ha 30 més en vigilància passiva.

En línies generals, les dades no són pas bones. De fet, han trencat l’evolució positiva que s’havia viscut les darreres setmanes. Per això, el ministre de Salut ha admès que volen esperar a l’hora de decidir què fan amb les actuals mesures, tot i que ha reconegut que, ara mateix, no les variarien. També ha volgut fer una crida a la “responsabilitat individual”, clau al seu entendre per poder reduir una R0 de nou a l’alça. “Les mesures que es prenen i els esforços de gran part de la població no són suficientment efectius si hi ha persones que no segueixen els protocols de forma acurada”, ha avisat.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending