Benazet valora vacunar els menors de 16 que conviuen amb persones fràgils

Tot i que el comitè científic encara està estudiant totes les possibilitats, el ministre descarta una campanya massiva en aquesta franja d’edat

Una infermera prepara una vacuna.
Una infermera prepara una vacuna. SFGA/J.A.VILADOT

La vacunació als menors de 16 és un debat que s’està portant a terme de manera global. Alguns països, com Gran Bretanya, ja han adoptat certes decisions que impliquen aquesta franja d’edat, i és en aquest model en concret en el qual és possible que es basi la sanitat andorrana. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que es valora la possibilitat de què rebin el vaccí aquells joves que conviuen amb persones fràgils, però “no és necessari que sigui de forma total i massiva”.

Tot i això, Benazet ha remarcat que és un tema que encara es té sobre la taula al comitè científic i que es valoraran diverses possibilitats tenint en compte la situació de la pandèmia i, sobretot, de les diferents variants. El ministre ha explicat que, l’opció que en principi sembla més factible és la d’adoptar un model similar, que no igual, al britànic. En aquest cas, implicaria vacunar aquells menors que estiguin en contacte amb persones que siguin fràgils o que tinguin afeccions que es puguin agreujar en cas de contagi.

 “Les vacunes estan en la mateixa situació que qualsevol altre fàrmac”

Respecte a les reticències de la població cap a la vacuna, Benazet ha afirmat que “és completament segura”. El ministre ha negat que els fàrmacs es trobin en una fase experimental, com s’hauria comentat entre la societat, sinó que tots ells estan en fase tres. Segons ha explicat, “tots els medicaments es treuen al mercat quan estan en fase tres, la fase quatre és de seguiment acurat, per poder enregistrar els efectes adversos. Per tant, les vacunes estan en la mateixa situació que qualsevol altre fàrmac”.

D’altra banda, s’ha descartat, de moment, la possibilitat d’una tercera dosi “de reforç”, com sí que s’ha afirmat en altres països veïns que es portarà endavant. Benazet ha explicat que considera “totalment innecessària” una darrera inoculació “sempre i quan no estigui preparada per a les noves variants del virus”. Així i tot, el ministre ha assegurat que des de Govern s’està preparat per si cal adquirir nous fàrmacs.

Actualment, el 53% de la població ja hauria rebut la pauta completa de vacunació, i s’espera que cap a finals d’agost o setembre es pugui arribar al 80%. Benazet ha explicat que “és molt possible que puguem complir aquest calendari, ja que el 74% dels majors de 16 anys ja han rebut almenys una dosi”. En aquest sentit, el ministre s’ha mostrat molt satisfet per la resposta de la ciutadania amb els vaccins que “sempre és molt clara, responsable i solidària”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending