Assenyalen l’envelliment de la població com el gran problema d’Andorra en l’àmbit de la Salut

Les taules de ‘Reptes de Futur’ també posen en relleu la necessitat de potenciar l’atenció primària i la cura de les persones amb alt grau de dependència

Dos padrins preparant una partida de cartes.
Dos padrins preparant una partida de cartes.

L’envelliment de la població ha de ser un dels principals problemes que ha d’afrontar el país en l’àmbit sanitari. Hi coincideixen els diferents participants en la taula sobre Salut de la iniciativa ‘Andorra, reptes de futur’. Altres punts on s’entén que cal avançar són la potenciació de l’atenció primària i la cura de les persones dependents.

Així es desprèn de les problemàtiques destacades pels dos grups que, en el marc de la iniciativa, han abordat aquest àmbit. El tema de l’envelliment de la població ha estat mencionat per tots dos. A més, en els dos casos, amb un consens total de tots els participants. En tots dos casos, a més, se li dona un grau de prioritat elevant: 2,78 en la primera de les taules i 3 -el màxim-, en la segona.

Aquest darrer grup de participants també van coincidir a assenyalar que seria interessant buscar fórmules per potenciar l’atenció primària. Un altre tema indicat és que cal continuar “desenvolupament l’Estat del Benestar per evitar el seu retrocés”. A la vegada, ha indicat, també amb consens i màxima prioritat, que és necessari garantir una correcta atenció a aquelles persones dependents.

Pel que fa al primer grup, entre els principals problemes que, al seu entendre, hi ha en aquest àmbit, també hi destaquen que cal garantir que hi hagi “recursos suficients” per garantir la salut i el benestar de les persones. També  veuen necessari posicionar el Principat com a un territori pioner en aquest àmbit, ja que és “una oportunitat per a la diversificació de l’economia”.

Al llarg de la reunió també s’han posat sobre les dues taules altres aspectes on, s’entén, Andorra té camí recórrer. És el cas de la necessitat que el sistema de salut aposti per la predicció i la prevenció, la potenciació d’hàbits saludables entre la ciutadania, la incorporació de les noves tecnologies o  la manca d’una revalorització econòmica i social de les tasques de cura.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending