Assandca rep amb cautela l'arribada del nou assessor de Salut amb qui es reunirà el 30 d'abril

El seu president, Josep Saravia diu que estan a l'espera de saber el projecte del doctor Miralbell però recorda que hi ha un estudi que desaconsellen recórrer 100 km per fer radioteràpia

Comentaris

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia. Toni Solanelles

El president de l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia ha estat informat, aquest dilluns a la tarda, que el pròxim 30 d'abril es reunirà amb el doctor Raimon Miralbell que serà l’assessor del Govern en matèria oncològica durant un any. El prestigiós facultatiu haurà d'explicar els motius pels quals no és necessari instal·lar una màquina de radioteràpia a Andorra.

El president d'Assanda, Josep Saravia sempre ha defensat la necessitat de comptat amb un aparell de radioteràpia al país. Per defensar-ho recorda que hi ha un informe de l'Associació Espanyola de Radioteràpia i Oncologia amb el títol 'Accés al tractament de radioteràpia a Espanya'. El passat dia 4, Saravia el va fer arribar al cap de Govern, Xavier Espot i al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Segons el president d'Assandca, un 60% dels pacients diagnosticats amb càncer han de fet radioteràpia i la demanda per aquest tractament ha augmentat un 25% en els darrers anys.

Després de saber que té una reunió programada amb el doctor Raimon Miralbell, Saravia es mostra força escèptic i anirà a la trobada amb cautela. "Nosaltres fem valer l'informe espanyol on es diu que haver de recórrer distàncies superiors als 100 km per fer radioteràpia no és beneficiós per als malalts". Són sessions de 15 minuts i un trajecte massa llarg "on estan pensant en la seva malaltia i això no és gens bo". Afegeix que els pacients andorrans han de desplaçar-se més de 200 km.

La radioteràpia és un tractament vital en càncer que reben al voltant del 60% dels pacients i que contribueixen al 40% de les curacions. A més, entre un 20% i un 25% dels malalts necessitaran més d'un tractament radioteràpic al llarg de la malaltia. Consisteix en la utilització de raigs d’alta energia per destruir o reduir les cèl·lules tumorals d’una zona específicament delimitada. Es fa servir per tractar alguns tipus de càncer, però no tots. La radioteràpia pot actuar destruint les cèl·lules directament o bé interferint en el seu creixement.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending