L’arribada de vacunes, pendent del BOE

Espot assegura que els convenis necessaris per desbloquejar el primer subministrament dels vaccins de Pfizer estan enllestits i signats i que ja només falta la seva publicació per poder anar a buscar les primeres mil dosis

Una de les ampolletes del vaccí de Pfizer.
Una de les ampolletes del vaccí de Pfizer. ARXIU / SALUT

L’arribada, per fi, de les primeres vacunes de la farmacèutica Pfizer a Andorra està pendent, almenys segons Govern, d’un darrer tràmit: la publicació al BOE del conveni signat amb Espanya, un document exigit per l’empresa mèdica. Segons ha assegurat Xavier Espot, tot està ja solucionat i només falta aquest pas per poder anar a recollir les dosis per posar la primera tongada del vaccí a mil persones. Ara bé, també ha admès que no es pot posar un calendari a la resta d’enviaments.

El màxim responsable de l’executiu i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han volgut defensar la gestió feta en la recerca de vacunes, tot i l’endarreriment pel que fa a la previsió inicial, que han atribuït a “entrebancs administratius que estan resolts”. Així, han assegurat que “les tindrem en un espai curt de temps”. De fet, a Benazet se li ha arribat a escapar “en poques hores”.

El cap de Govern ha respost a les crítiques del PS atribuint el retard de les vacunes a “un fet desconegut sobrevingut que desconeixíem i que hem posat tot els esforços per solucionar”

Espot ha negat que hi hagi cap contradicció entre les explicacions donades els darrers dies i les declaracions del ministre de Sanitat, Salvador Illa. “Són exigències del laboratori farmacèutic. Han demanat dos convenis, un entre nosaltres i ells i un segon entre Andorra i Espanya”, ha relatat, tot afirmant que “ja estan elaborats, revisats jurídicament, signats pels dos ministres i per l’alt representant de Pfizer”. Per tant, “ara només queda un últim tràmit formal, que és la publicació, que s’esdevindrà properament”. Així, “tan bon punt es doni, ens podrem desplaçar a buscar vacunes”.

En aquest primer viatge, ha indicat, es buscaran mil dosis. Suficients per donar-les a les mil primeres persones. Les altres mil aparaulades es portaran quan toqui fer la segona tongada del vaccí, tres setmanes després. I és que, ha admès, tot i que es confia que Espanya i França compliran el pacte d’anar subministrant vacunes de Pfizer i Moderna, una altra cosa és el ritme al qual es faci aquest proveïment.

“Tot anirà venint de forma esglaonada proporcionalment al subministrament que també tinguin. Ni ells saben quan aniran arribant el total que tenen contractades”, ha comentat Espot. Per tant, ha argumentat, “no ho podem calendaritzar”.

Preguntat sobre les crítiques rebudes des del Partit Socialdemòcrata, ha defensat que “globalment, hem gestionat la pandèmia raonablement fins a la data, tot i tenir instruments molt limitats”. Sobre el retard de les vacunes, ha indicat que “hi h hagut un fet desconegut sobrevingut que desconeixíem i hem posat tots els esforços per arreglar-ho”. Ja dirigent-se a Pere López, el cap de Govern li ha reclamat que “si considera que no tenim prou contactes internacionals, que tingui a bé oferir-los; segur que, d’aquesta forma millor que des de la crítica gratuïta, ajudarà als interessos de país”.

Comentaris (7)

Trending