L’app Covid-19 estarà disponible a finals de mes i necessitarà ser emprada pel 60% de la població

Benazet admet que l’eina no ha tingut gaire èxit a altres països però deixa clar que serà “complementària” al rastreig manual i garanteix la “confidencialitat” de les dades

El ministre Benazet, al ple del Consell General.
El ministre Benazet, al ple del Consell General. DEMÒCRATES

L’aplicació mòbil per ajudar en el rastreig dels contactes de les persones infectades amb el coronavirus estarà disponible durant la segona quinzena de mes. Així ho ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha justificat l’elecció de la funcionalitat per la necessitat de “ser prudents” davant de la poca acceptació que han tingut a altres països iniciatives d’aquest tipus. També ha remarcat que en cap cas es compartiran dades de salut i que, per ser realment efectiva, l’hauria d’emprar com a mínim el 60% de la població.

A preguntes de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, el titular de Salut ha donat més detalls de la futura aplicació i dels motius que han acabat provocant la decisió de no desenvolupar-ne una de pròpia. Benazet ha recordat que, en tot cas, serà “una eina complementària del rastreig manual”, més després d’haver comprovat que a altres països on ja s’ha posat en marxa “no ha acabat de funcionar gaire bé” perquè “poca gent se l’ha descarregat”.

El ministre defensa que el programa permetrà tenir interacció amb altres països, fet important en ser un país turísic

A més, ha indicat que l’app d’Apple i Google, segons van informar les companyies, desplegarà una funcionalitat que farà que Andorra no hagi de tenir una de pròpia. A més, amb aquesta “hi ha més garanties d’interacció amb altres països”, fet important “tenint en compte que tenim molt turisme”. També ha destacat que no suposarà cap cost quan,en canvi, altres ofertes de desenvolupadors implicaven pagar entre 90.000 i 120.000 euros.

Benazet ha justificat que “no ens volem tirar a la piscina amb cap projecte que després pugui fracassar, veient el nivell d’adhesió que hi ha als països de l’entorn”. Tot i això, ha volgut mostrar-se esperançat que la situació sigui diferent a Andorra, on l’app hauria d’estar disponible durant la segona quinzena d’aquest mes. “Creiem que pot tenir més acceptació que a altres llocs”, ha afirmat. Perquè realment sigui efectiva, sempre, ha remarcat, com a eina complementària del rastreig manual, caldria que se la descarregués el 60% de la població.  

El ministre també ha defensat que serà un programa segur pel que fa a la confidencialitat dels usuaris. “Cap dada sortirà del sistema de salut d’Andorra”, ha assegurat, tot indicant que l’app “no n’enregistra, no en tracta i no en tracta cap”. A banda, ha indicat que “informar del positiu serà voluntari i ho haurà de fer la mateixa persona”. Ha deixat clar que “garanteix la confidencialitat” i, de fet, compta amb el vistiplau de l’Agència de Protecció de Dades.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending