Andorra no vacunarà, de moment, els majors de 65 amb AstraZeneca

Salut reservarà per a aquest col•lectiu els vaccins de Moderna i Pfizer, a l’espera de tenir més dades sobre l’eficàcia en les persones grans del que ha d’arribar via el projecte Covax

Vacunació d'una professional sanitària.
Vacunació d'una professional sanitària. SAAS

De moment, Andorra no posarà la vacuna d’AstraZeneca als majors de 65 anys. Per a aquest col·lectiu es reservaran les dosis que vagin arribant dels vaccins de Pfizer i Moderna. Aquesta és una decisió temporal, a l’espera de tenir més dades sobre la seva eficàcia en aquesta franja d’edat. Aquest punt s’haurà de tenir en compte a l’hora d’aplicar el pla de vacunació que es regula amb el decret aprovat pel Govern i que fixa negre sobre blanc quines persones entren a cadascuna de les quatre fases previstes.

La campanya continua i, de fet, està a prop d’esgotar la primera remesa de dosis que va arribar al país. Fins aquest dijous, s’havia inoculat el vaccí a 1.256 persones. A partir de dimecres vinent, es començarà a posar la segona vacuna a tothom qui ja l’ha rebut. De fet, per al Govern això representa haver pogut atendre totes les persones que formen part de la fase 1 del pla, segons estableix el decret.

Covax confirma a Govern que més endavant també arribaran dosis de la vacuna fabricada per Johnson & Johnson, que tot just acaba de demanar el permís per a distribuir-la a les autoritats americanes

I ara, ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “ja estem en la 2”. Això suposa que s’atén persones extremadament vulnerables, com aquelles que han de sotmetre’s a diàlisi, les que han estat sotmeses a algun trasplantament o les que pateixen càncer o malalties hematològiques, entre altres. Des del Govern es confia que bona part d’aquests col·lectius puguin ser ateses per la remesa de vacunes d’AstraZeneca que arribaran via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut.

Ara bé, per ara, aquestes no s’inocularan als majors de 65 anys. Se segueix així la decisió d’altres països, com ara Alemanya o Espanya. El motiu és que en les proves fetes amb aquest vaccí no hi va participar un nombre prou significatiu de pacients d’aquesta franja d’edat que doni prou garanties d’eficàcia.

“A menys canviï la informació, reservarem Moderna i Pfizer aquesta gent i vacunarem amb Astra a la resta”, ha confirmat Benazet, tot i advertir que “això ha de canviar molt ràpidament”, segons es vagi tenint més dades dels diferents Estats on avança la vacunació amb aquest fàrmac. Si aquest canvi acaba arribant, seria molt positiu, ja que, segons ha revelat, llavors amb les vacunes previstes d’AstraZeneca al llarg del primer trimestre es podria completar gairebé tota la segona fase.

El decret aprovat a Govern estableix les diferents fases de la campanya d’immunització, sense cap gran canvi amb relació a allò que ja s’havia anunciat. També regula les condicions d’importació i distribució i deixa clar que portar vaccins al país, de moment, “és competència exclusiva del ministeri de Salut”.

Benazet ha confirmat que esperen que Covax enviï les primeres dosis d’AstraZeneca al llarg de la segona quinzena de mes. En canvi, no ha volgut posar dates a quan podrien arribar les entregues previstes des de França i Espanya dels vaccins de Moderna i Pfizer. A banda, ha revelat que, des de l’OMS, se’ls ha promès una altra vacuna en un futur no llunyà: la de Johnson & Johnson que, justament, acaba de demanar a les autoritats dels Estats Units l’autorització urgent per a poder-la distribuir.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending