Alerta per les dificultats afegides pels temporers que es contagien amb el coronavirus

Els metges consultats per Altaveu remarquen els problemes que hi ha per fer confinament quan molts comparteixen pis o, fins i tot, habitació i el fet d’haver d’estar dies sense treballar sense poder cobrar la baixa

Temporers fent cua a la porta d'Immigració.
Temporers fent cua a la porta d'Immigració. ARXIU

En les darreres setmanes, el nombre de contagis amb coronavirus s’ha disparat al Principat. Encara més els últims dies, amb la variant Òmicron. I això suposa moltes persones que s’han hagut de confinar a casa seva sense poder anar a treballar. I, entre ells, temporers. Per a aquest col·lectiu, però, els positius estan suposant encara més maldecaps, tant per l’administració com per a ells mateixos. En molts casos, no sempre és fàcil contactar-hi per informar-los dels resultats de les proves ni tampoc fer l’aïllament en compartir pis, i fins i tot habitacions, amb altres persones.

Així ho han volgut posar en relleu diversos metges que han parlat amb Altaveu. Indiquen que va ser una bona mesura el fet d’haver de demostrar que tenien la pauta completa de vacunació, sigui amb els vaccins aprovats al país o a la Unió Europea, sigui amb els validats al seu país, com podria ser Sputnik. Però, igualment, això no evita que puguin contagiar-se. I més amb la nova soca molt més infectiva.

Un altre problema ve quan toca comunicar els resultats via SMS; no tots tenen número andorrà i, per tant, el contacte no sempre és senzill

Per tant, igual que la resta de la població, han de seguir els protocols marcats. Els facultatius consultats valoren que les empreses tenen “responsabilitat” i mantenen informats els treballadors de la situació i de la importància de reaccionar de seguida que sospitin que poden estar malalts. També es considera que hi ha bona comunicació a l’hora d’indicar que cal sotmetre’s a tests d’antígens o a proves TMA.

Els metges consultats, però, sí que alerten de diferents tipus de dificultats. Una primera és la forma de posar-se en contacte amb ells. En molts casos, no tenen mòbils amb número andorrà. Per tant, no poden donar un contacte per enviar l’SMS amb el resultat de la prova. No sempre és fàcil trobar una alternativa.

Un altre dels problemes detectats pels facultatius ve donat pel fet que la gran majoria de treballadors comparteixen pis amb altres companys. Per tant, el confinament no és sempre senzill. Més quan, a vegades, en una mateixa habitació dormen dues persones. Es tracta de la fórmula habitual per mirar d’abaratir cost de l’allotjament aquests mesos a Andorra. De fet, per posar un exemple, en la concessió dels pisos de la Solana del Pas, el comú d’Encamp ja preveia aquesta opció.

Els metges també apunten una dificultat afegida que pateixen els temporers: la cobertura sanitària. En les primeres setmanes d’estada al país, tret de ja s’ha vingut en campanyes d’hivern anteriors, es cotitza a la CASS, però no han complert el temps mínim per poder gaudir tant de la baixa com dels pertinents reemborsaments. Per tant, es troben que per un costat si necessiten medicaments els han de pagar totalment i, a més, no poden cobrar la baixa. Per tant, es tracta d’uns dies en què es queden sense cap ingrés.

Comentaris (9)

Trending