S’alenteix el ritme de contagis i la taxa de reproducció cau a 0,86

Salut ha detectat 34 nous positius per coronavirus les darreres 24 hores, fet que situa per sota la cinquantena la mitjana dels darrers dies

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença de premsa. SFGA

Les dades sanitàries segueixen revelant una desacceleració de l’expansió del coronavirus. En les darreres hores, Salut ha diagnosticat 34 nous pacients amb la Covid-19, xifra relativament reduïda. De fet, la mitjana dels últims dies queda per sota de la cinquantena de casos per jornada. Això també s’ha traduït en la taxa de reproducció, que cau de nou per sota 1 i se situa en 0,86.

Amb els 34 nous casos, ja són 7.084 les persones que s’han contagiat de la malaltia a Andorra des de l’esclat, al març, de la crisi sanitària. Es tracta d’una dada relativament baixa, que fa que la mitjana de diagnòstics dels darrers tres dies sigui de 43, 48 en els cas dels últims cinc. Amb aquestes xifres, la taxa de reproducció ha davallat fins al 0,86. Una altra dada revelada des del Govern ha estat la incidència dels darrers catorze dies: 987 infeccions per cada 100.000 habitants.

Els casos actius se situen a prop de baixar dels 700; ara es troben en 713 després de 55 noves altes

També evoluciona de forma positiva el nombre de casos actius. 21 de menys en les darreres hores fan que s’aproximin a baixar per sota dels 700. De moment, són 713. En part és gràcies a les 55 altes que els metges han pogut donar, fet que situa en 6.293 el total de recuperats des de l’inici de la pandèmia.

Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, hi ha un pacient menys ingressat a l’hospital de Meritxell. El centre acull vint persones, de les quals disset es troben a planta i tres a la unitat de cures intensives. Dos d’aquests darrers malalts es troben sota ventilació mecànica. “La pressió ha disminuït”, ha comentat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Al sistema escolar, hi ha 33 aules amb tots o algun alumne confinat a domicili, una menys que diumenge. D’aquestes, deu ho són amb tots els estudiants i les altres 23 de forma parcial. Al llarg d’aquest dilluns s’ha fet un cribratge al María Moliner i al centre de Formació Professional (FP). Amb 363 tests s’han trobat quatre positius, en concret tres professors d'FP i un alumne d'aquest mateix centre.

Malgrat que, a grans trets, les dades són, a l’entendre de Benazet, positives, encara cal molt camí per recórrer. De fet, ha remarcat, Andorra es troba encara en la fase 3. A la vegada, ha advertit que “qualsevol descuit o imprudència ens pot descontrolar la pandèmia”. Per això, i preguntat sobre la festa a un domicili avortada per la policia el cap de setmana a Encamp, ha reclamat que “aquestes actituds irresponsables s’han d’aturar, ja que poden posar en joc la salut i l’economia; no són responsables”.

Comentaris

Trending