L’Agència Europea del Medicament no preveu la vacuna del coronavirus fins a la primavera del 2021

El director executiu, Guido Rasi, entén que llavors es podran aprovar fins a tres dels projectes en curs i que durant l’estiu es podrà haver distribuït entre la majoria de la gent que vulgui posar-se-la

Comentaris

La vacuna del coronavirus centra ara molts esforços internacionals.
La vacuna del coronavirus centra ara molts esforços internacionals.

Gerra d’aigua freda a les expectatives de l’arribada en un termini curt de temps d’una vacuna efectiva contra el coronavirus. El director executiu de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), Guido Rasi, ha pronosticat que les primeres no estaran disponibles, “si tot va bé” fins a la primavera de l’any vinent. Això sí, entén que la majoria dels qui vulguin posar-se ho podran fer al llarg de l’estiu del 2021.

D’aquesta forma, l’agència refreda les previsions que, per exemple, havia fet el mateix ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, aquest matí. El polític català havia apuntat que abans de l’hivern podrien arribar les primeres dosis, possibilitat que per a l’EMA no és probable.

“És molt difícil, gairebé impossible, tenir la vacuna per al 2020”, ha indicat Rasi, que ha apuntat que “si tot va bé, en els primers mesos del 2021 sí que hi podrien haver tres d’aprovades”. Per tant, al seu entendre, “les primeres dosis nombroses per a poblacions de risc arribarien durant la primavera, amb un inici important de la vacunació”.

A banda, entén que “la disponibilitat augmentarà molt ràpidament després de l’aprovació”. Així, ha comentat que “si tenim sort, molts dels que vulguin vacunar-se podran fer-ho per a l’estiu del 2021”. Tot i això ha advertit que la pandèmia encara durarà més temps. “L’arribada de la vacuna serà l’inici del final de l’epidèmia, però no el final; només un any després podrem veure que disminuirà significativament”.

Preguntat sobre si es podrà prescindir amb la vacuna de l’ús de mascaretes, ha indicat que “al principi, certament, no”. Caldrà esperar que “tinguem les primeres dades sobre l’eficàcia”. Aquestes dades seran “en relació entre eficàcia i rendiment a la pràctica real, veient quantes persones responen, la seva intensitat i quant dura; trigarà com a mínim sis mesos”.  

Etiquetes

Comentaris

Trending