L’acord pel pla de suport psicològic per la Covid no condicionarà l’atenció que cobreixi la CASS

Els psicòlegs llimen les diferències sobre el programa en una reunió amb el cap de Govern i les sessions, a 36 euros 12,60 dels quals abonats pels usuaris, s’haurien d’iniciar a final de la setmana vinent

Ester Vilarrubla, Víctor Filloy i Helena Mas en la presentació oficial del programa fa més de tres setmanes.
Ester Vilarrubla, Víctor Filloy i Helena Mas en la presentació oficial del programa fa més de tres setmanes. SFGA

Els psicòlegs necessitaven tenir clar i saber-ho per boca del cap de Govern, Xavier Espot, que les condicions amb les quals finalment s’ha pactat el programa de suport psicològic als afectats per la Covid no marcaran ni la negociació ni cap dels criteris que tinguin a veure amb la inclusió de la psicologia en la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Salvat aquest obstacle i llimats alguns detalls en relació a la confidencialitat i les proves psicotècniques a realitzar a l’usuari abans i després del tractament terapèutic l’acord s’ha beneït.

Aquest mateix dijous s’ha donat per tancat el conveni i aquesta mateixa nit o demà al matí els col·legiats rebran el text definitiu perquè hi puguin donar el vist-i-plau i s’hi puguin adherir en un pas que han de fer davant el ministeri de Salut. A final de la setmana vinent, quan la majoria dels prestadors del servei que el vulguin oferir hagin firmat el conveni, s’iniciaran les consultes. Unes consultes a les quals s’hi pot arribar, majoritàriament, per derivació del metge referent o del psicopedagog de l’escola en el cas dels infants i joves. També treballadors socials, de manera indirecta, poden obrir la porta al servei.

Fernàndez ha reconegut que hi havia neguit entre una part important del col·lectiu per les condicions tarifàries i, també, per la limitació del tractament a vuit sessions, que en molts casos pot semblar una mica just. Justament, el que no es volia és que ni els 36 euros ni les vuit sessions fossin paràmetres a tenir en compte en el futur

“Tenim un acord”, ha reconegut el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernàndez, després de la reunió amb el cap de Govern i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. També l’executiu ha confirmat l’entesa. Fernàndez ha explicat que s’han llimat alguns serrells tècnics per tal “d’afinar-los” i s’ha obtingut el compromís clar i rotund d’Espot que les condicions del programa que ara es posa en marxa amb una dotació pública de 225.000 euros no tindrà cap repercussió en relació amb la futura conveniació per la CASS de tractaments psicològics.

Cada sessió tindrà un cost de 36 euros dels quals el 65% l’assumirà l’administració i el 35% restant (uns 12,6 euros) el pacient. La sessió s’estendrà fins al tomb de 45 minuts i la mitjana de sessions, amb una d’inicial i una de tancament, per dir-ho així, hauran de ser de vuit. D’aquesta manera es pretén arribar a prop d’un miler de persones. Fins quant es pot allargar el programa és tota una incògnita. Dependrà de la demanda. Sí que hi haurà la possibilitat, si el psicòleg ho prescriu, de poder allargar algunes sessions més l’atenció. El psicòleg farà la petició i una comissió de seguiment creada en el marc del conveni per aquest programa haurà de validar l’allargament de l’atenció.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.

Relacionat

El programa d’atenció psicològica s’embarranca per la pugna entre ministeri i col·legi professional

Fernàndez ha reconegut que hi havia neguit entre una part important del col·lectiu per les condicions tarifàries i, també, per la limitació del tractament a vuit sessions, que en molts casos pot semblar una mica just. Justament, el que no es volia és que ni els 36 euros ni les vuit sessions fossin paràmetres a usar en el futur. I sobre això hi hauria el compromís d’Espot. Les condicions del programa són per al programa i res més. La negociació sobre la inclusió de la psicologia a la cartera de serveis de la CASS haurà d’esperar a després de l’estiu.

L’atenció psicològica per combatre els efectes de la Covid -anunciat per diversos mandataris uns dies després que apareguessin fins i tot per sorpresa dels psicòlegs les característiques del programa publicades al BOPA- podria començar a final de la setmana vinent o millor encara a partir del 14 juny. Més d’un mes després del que s’havia anunciat i fent córrer un important reguer de tinta.

Etiquetes

Comentaris

Trending