El programa d’atenció psicològica s’embarranca per la pugna entre ministeri i col·legi professional

Martínez Benazet assegura que l’ens que aglutina el psicòlegs no ha fet arribar als seus col·legiats el conveni que calia firmar de manera individual i en conseqüència el servei no s’ha posat en marxa

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. SFGA

La pugna entre el ministeri de Salut i el Col·legi de Psicòlegs manté embarrancat el programa d’atenció psicològica per combatre els efectes de la pandèmia del coronavirus. El servei havia de posar-se en marxa aquest dilluns però no ha pogut ser perquè per ara no hi ha cap professional que hagi firmat el conveni necessari amb l’administració. I no s’ha pogut signar cap conveni perquè l’ens col·legial no ha fet arribar als seus afiliats cap mena de documentació.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha exposat la situació durant la compareixença per actualitzar les dades sanitàries en relació amb la crisi sanitària que perdura i s’ha mostrat convençut que les properes hores o dies es podrà desencallar la situació. El titular ministerial ha evitat parlar de boicot per part del col·legi i ha afirmat que està convençut que l’ens professional “no està fent política” ni ‘jugant’ amb la futura inclusió de serveis psicològics en la cartera de salut.

L'impacte de la Covid en la salut mental és molt elevat.

Relacionat

Sessions psicològiques a 13 euros per combatre els efectes de la pandèmia

Martínez Benazet només ha reconegut “mals entesos” i ha explicat que set professionals han contactat directament amb el ministeri en no rebre la documentació per firmar-la i poder oferir els seus serveis en el marc del programa, que està dissenyat per oferir vuit sessions a raó de 36 euros cadascuna a un miler de persones que ho necessitin.

El titular de Salut confia que la iniciativa pugui començar aquesta setmana, tot posant en relleu que hi ha professionals que, a títol individual, han contactat amb el ministeri interesssats a participar-hi

Per ara, però, el programa està encallat. I Benazet no s’ha tallat a l’hora de culpa directament el Col·legi de la situació. Així, ha assegurat que “des de Salut hem fet molts esforços i reunions, se’ls va passar al març un esborrany del conveni per fer aportacions i no es va fer cap i el definitiu se’ls va enviar el 12 de maig”. I, en canvi, “encara no s’ha repartit entre els psicòlegs”.

Malgrat això, ha volgut afirmar que “el dispositiu es posarà en marxa aquesta setmana”. Probablement, amb aquests set psicòlegs que s’han posat en contacte directament amb el Govern i als quals ja s’ha lliurat el conveni. De fet, Benazet ha advertit que si persisteix el bloqueig del Col·legi, “el lliurarem directament des de Salut”, ja que “tenim el retorn de molts professionals que el volen signar”.

El ministre ha assegurat que “no hi ha cap pressió” i ha volgut desvincular la participació del col·lectiu en aquest programa no té res a veure ni influirà en la futura negociació per convencionar els psicòlegs dins la seguretat social. “Una cosa és aquest dispositiu transitori amb una bossa de diners on tots aportem i una altra el conveni amb la CASS”, ha afirmat.

Benazet ha donat a entendre que “el malentès” que frena, per ara, l’inici del programa és, bàsicament, econòmica. En altres paraules, que el col·legi entén que els psicòlegs haurien de cobrar més per les visites. “La dificultat és la tarifa i el temps que aplica, però crec que és un efecte menor. Jo els he intentat fer entendre que estem en pandèmia i que cal aquesta corresponsabilitat. Entenc que els qui s’adhereixen s’ajusten a un preu més baix i el pacient també paga”, ha comentat el titular de Salut.

Comentaris (3)

Trending