“A Andorra hi pot haver fins a 1.300 persones amb fatiga persistent arran de la Covid-19”

El cap de la unitat de sensibilització central de l’Hospital Clínic, Joaquim Fernández, ha ofert una conferència arran les diferents malalties que han pres importància a partir de la pandèmia i com s’ha configurat el concepte que engloba tot

P

P.Candel / E.Pons

Comentaris

El cap de la unitat de sensibilització central de l’Hospital Clínic, Joaquim Fernández
El cap de la unitat de sensibilització central de l’Hospital Clínic, Joaquim Fernández

La fatiga crònica o la fibromiàlgia son malalties que ja es coneixien i estaven ben definides abans de la Covid-19. Però ha estat a partir de l’esclat de la pandèmia on han pres més importància degut als nombrosos casos que han sorgit. En definitiva, la Covid-19 ha estat un desencadenant per a aquestes afeccions. El cap de la unitat de sensibilització central de l’Hospital Clínic de Barcelona, Joaquim Fernández, ho ha explicat durant una conferència aquest dilluns, on ha assegurat que fins a 1.300 persones a Andorra podrien tenir fatiga persistent.

No és una xifra que es tregui de la màniga. Fernández ha assegurat que un 10% de les persones que han tingut Covid-19 arreu del món ha desenvolupat símptomes crònics. D’aquestes, una tercera part tenen fatiga crònica. Amb les dades d’Andorra, tenint en compte que s’han donat aproximadament 50.000 casos, un 10% es correspon amb 5.000 persones que tenen el que s’anomena síndrome postcovid i, d’elles, fins a 1.300 persones fatiga persistent “que dura des que van tenir l’episodi agut fins avui en dia”.

En aquest sentit, Fernández ha explicat les claus per poder identificar una fatiga crònica o persistent. “Hi ha gent que expliques que tens fatiga i et diuen que ells també es cansen, i no és així, és molt més incapacitant”, ha assenyalat. És a dir, que la persona que té aquesta malaltia veu reduïda la seva capacitat per fer cert esforç a un 20%. “La mínima activitat limita el dia a dia, i té diferents graus”, ha apuntat Fernández, “és una alteració que quan està establerta i dura més de sis mesos no reverteix i, per tant, s’ha d’adaptar, no queda més que adaptar l’activitat física”.

Durant la pandèmia han sortit tants casos precisament per l’elevat volum de persones que es van contagiar de la Covid-19. Per poder desenvolupar aquesta malaltia crònica calen dos factors: ser una persona susceptible i tenir un virus inductor o sensibilitzant. Fernández ha apuntat que hi ha una de cada 200 persones que genèticament el seu sistema nerviós i l’inflamatori té una malaltia neuroinflamatòria en el moment en què es posa en contacte amb un virus. En aquest sentit, ha explicat que “el que hem tingut és una agrupació temporal pandèmia arreu del món de persones que han contactat amb aquest virus i que han desenvolupat també, entre altres coses, una síndrome de fatiga crònica”.

La fatiga, però, no és l’única malaltia que s’inclou dins del que es coneix com a síndrome de sensibilització central. Fernández apunta que el fet de tenir aquesta síndrome significa que la persona “respon més inadequadament a un estímul”. En aquest grup entra la fibromiàlgia, que té relació directa amb el dolor. Però també la sensibilitat química múltiple, la sensibilitat ambiental, les intoleràncies alimentàries. Un conjunt de malalties que és força elevat, però que ajuda a detectar la malaltia que té una persona, “a la qual li hem de fer 30 diagnòstics, però no té 30 malalties, són 30 aspectes d’una mateixa malaltia que en diem sensibilització central”. En definitiva, un concepte global que inclou diferents tipus d’afeccions que tenen diferents criteris científics per entendre’ls.

La conferència s’ha celebrat en col·laboració entre la Creand Fundació i l’Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de la Síndrome de Fatiga Crònica (AMARE). Ha servit per debatre i comentar els aspectes relacionats amb les malalties per síndrome de sensibilització central (SSC) i, sobretot, per relacionar-les, com ha fet Fernández, amb la Covid-19. Aquesta iniciativa s’ha emmarcat en el programa ‘La salut al dia’, de la fundació, que té per objectiu oferir informació i formació a les persones que tenen malalties de gran impacte social, així com als seus familiars i cuidadors.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending