Salut obre la porta a gravar les begudes ensucrades o modificar el copagament

Comentaris

Salut obre la porta a gravar les begudes ensucrades o modificar el copagament
Salut obre la porta a gravar les begudes ensucrades o modificar el copagament

El ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, obre la porta a gravar les begudes ensucrades per poder fer front a la despesa sanitària. O a destinar-hi els ingressos que produeix la taxa sobre el tabac. La tercera via seria estudiar canvis en el copagament. El que està clar és que, almenys a curt termini, l’executiu no es planteja tornar a promoure un increment de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). També queda clar, però, que difícilment l’actual despesa en sanitat es podrà retallar.

Aquesta ha estat una de les aportacions que el titular de Salut ha fet davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, on ha comparegut per explicar l’evolució de la reforma sanitària que avança a pas de tortuga gairebé des de temps immemorials. Àlvarez Marfany ja no ha insistit tant en el pacte d’Estat sobre la sanitat si no en buscar acords que permetin per avançar el projecte. Els grups parlamentaris no s’hi han posat pas de cul. O no tant com en altres ocasions. 

Però, en general, s’han mostrat molt cautelosos i dubitatius sobre molts dels plantejaments fets pel ministre. Per exemple, quant al finançament, tal i com ha evidenciat el president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo. O la consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha insistit una vegada més amb el desordre i més hi tot que hi ha al SAAS. En aquest sentit, el director general d’aquest servei, Josep Maria Piqué, ha ressaltat que s’han fet modificacions en el sistema de contractació per fer-lo més acurat. Alhora, també es pretén atraure els professionals per vies diferents al del dispendi econòmic. Per exemple, oferint-los un bon nivell de formació.

Reprenen el fil sobre el finançament, el titular de la cartera sanitària ha deixat clar el compromís de l’executiu de “no tocar" a curt termini les cotitzacions i mirar de fer front a la despesa, que no es compta que de cap manera variï a la baixa a través de noves fórmules entre les quals ha posat sobre la taula la possibilitat d’introduir canvis en els copagaments o recórrer a la "via impositiva directa o indirecta", en una referència als dos aspectes ja apuntats: gravar les begudes ensucrades o posar mà a la caixa de la recaptació impositiva provinent del tabac. L’opció menys probable és que l’Estat de forma directa i amb les xifres actuals d’ingressos continuï fent l’aportació escaient per sufragar la despesa.

Quant al copagament la mesura consistiria, segons ha detallat una mica més Àlvarez Marfany, a modificar-lo en aquells "petits actes mèdics" que no suposessin un impacte important per als usuaris o bé "penalitzant o desincentivant" aquells pacients que no optin per la via de l'atenció integrada, consistent, ha recordat, en la figura del metge referent com a porta d'entrada al sistema. D'aquesta manera, es faria pagar més aquells que anessin directament al metge especialista, sense passar pel de medicina general, per dir-ho d’alguna manera. Aquesta situació ja s’havia plantejat des de fa temps. No es tocaria la lliure elecció de metge però sí s’hi posarien certes limitacions.

Fotografia: Agència de Notícies Andorrana (ANA)

Comentaris

Trending