Saetde demana poder explicar davant el Consell General perquè s'oposa a la plataforma de Soldeu

Comentaris

Els responsable de la societat gestora de les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig i socis de Grandvalira, Saetde, han sol·licitat comparèixer al Consell General per explicar la seva posició respecte de la plataforma esquiable de Soldeu. I per poder exposar, alhora, els arguments usats també pels accionistes majoritaris de la societat contra la declaració d’interès nacional del projecte. Aquesta declaració, justament, ja ha estat tema de discussió en seu parlamentària. Davant de les acusacions formulades pel conseller socialdemòcrata Pere López, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, ha reiterat el convenciment del Govern que la passarel·la compleix els requisits legals i, per tant, l’executiu no tenia “la potestat discrecional” d’atorgar l’interès nacional si no que hi “està obligat”.

Segons fonts parlamentàries, la compareixença del president de Saetde, Andreu Riba, i la del conseller delegat de la societat, Joan Viladomat, es podria dur a terme davant la comissió legislativa d’Economia abans no s’acabi aquest mes de juny. La societat ha acordat aquesta setmana sol·licitar poder explicar-se davant els parlamentaris atès que considera que potser no s’està entenen prou la seva posició però, sobretot, per deixar clar que la plataforma, més enllà de no complir a l’entendre de Viladomat, les característiques necessàries per ser declarada d’interès nacional tampoc no fa falta per acollir les copes del món tal i com des del comú de Canillo i Ensisa inicialment s’havia pretès fer veure.


Andreu Riba i Joan Viladomat acudirien a la comissió d'Economia per explicar que la passarel·la no és necessària per poder tenir a Andorra la Copa del Món d'esquí, l'adjudicació de la qual no perilla


Les fonts de Saetde consultades han confirmat la voluntat d’acudir al Consell General per tal d’exposar el seu posicionament i deixar clar que “ni ho ha demanat la FIS” ni perilla en cap cas l’adjudicació de les proves ja concedides. Les mateixes fonts han indicat que encara hi ha un altre element usat per Ensisa i fins i tot per Andorra Turisme en algunes ocasions i que no és cert: les audiències televisives. La xifra potencial d’espectadors que té una prova com la que s’ha de celebrar el febrer del 2019 a Soldeu. Segons les fonts consultades, una cosa és la xifra potencial que es pretén donar com a real i, l’altra, l’impacte real, que és molt inferior i, en molts moments, gairebé irrisori.

Les darreres setmanes, el fins fa poc director general d’Ensisa actualment responsable dels projectes estratègics de la societat, Conrad Blanch, ja ha anat rebaixant el to sobre la necessitat imperiosa de la plataforma perquè Andorra pogués acollir la Copa del Món. El discurs ha derivat en què sense la plataforma la pista de l’Avet potser no podria acollir alguna de les proves, de la Copa del Món. En tot cas, però, Blanch ja hauria anat deixant clar que les proves que s’han de fer el 2019 mai no han estat en dubte una vegada ja van ser adjudicades atès que si hi ha alguna competició que no es pugui fer a Soldeu per raons tècniques es pot fer al Tarter, a la pista de l’Àliga. És a dir, no només Andorra no perdria les proves. Ni tan sols Grandvalira no les perdria. I és que ni tan sols Ensisa es quedaria sense, perquè el Tarter també forma part de la societat.

Les fonts, per tant, han remarcat que l’interès de fer la plataforma, per tant, és molt diferent a l’interès nacional. Justament, aquest ha estat un dels grans debats de la sessió de control al Govern d’aquest dijous. Mentre el PS qüestionava obertament la declaració, el ministre Torres la defensava no sense deixar alguns dubtes en l’aire i passar algunes pilotes al comú de Canillo, que formalment és el promotor de la declaració d’interès nacional del projecte. En aquest sentit, el titular d’Ordenament Territorial ha explicat que la construcció de la passarel·la és una millora que seria molt apreciada per la FIS, però ha deixat clar que qui va dir que era una exigència hauria estat el comú canillenc i Ensisa.

Abans d’arribar al debat sobre la necessitat imperiosa o no de la plataforma per la suposada demanda de la FIS, però, López i Torres han estat debatent al tomb de la declaració d’interès nacional. El parlamentari socialdemòcrata ha deixat clar que, al seu entendre, la decisió no respecta la normativa vigent perquè la passarel·la i l’aparcament no compleixen cap dels supòsits taxats a la legislació per ser declarats d’interès nacional. Alhora, ha remarcat que la llei exigeix que el projecte sigui elaborat pel Govern i que tampoc no és el cas en aquest cas.


La declaració d'interès nacional de la 'passarel·la del Calbó' centra una sessió de control parlamentari al Govern amb el conseller del PS Pere López i el ministre Jordi Torres de protagonistes


Torres Falcó, després de deixar clar que el Govern no pot escollir si declara d’interès nacional o no quan se li demana, sinó que està “obligat a aprovar” la declaració si se li sol·licita i el projecte reuneix els requisits, ha mirat de tirar en bala contra el PS recordant que va ser el Govern liderat per aquell partit que va declarar d’interès el centre de tecnificació d’Ordino. El ministre ha vingut a dir que, històricament, tots els projectes de naturalesa esportiva tenen, per definició, un interès educatiu i cultural perquè la cultura no només cal cercar-la “en les vitrines o en els llibres”. Per tant, la plataforma seria de naturalesa esportiva i, en conseqüència, reuniria el requisit cultura i educatiu.

López ha rebatut diverses vegades aquest raonament i ha explicat que el centre de tecnificació, on sí que es fa formació, sí que es pot incloure en l’àmbit de l’educació. Però que és impossible trobar arguments educatius en la construcció d’un aparcament. Alhora, el conseller general socialdemòcrata ha remarcat també el fet que, segons la llei, el projecte “l’ha de desenvolupar el Govern”. A més, aquest argument vindria avalat per diverses sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior extractes de les quals ha llegit durant la sessió.

El ministre d’Ordenament Territorial -que es va reunir amb Joan Viladomat aquesta setmana mateix per interessar-se per la continuïtat o no de Grandvalira i per tenir més informació per respondre aquest dijous davant el Consell General- ha hagut de recórrer a l’informe de la comissió tècnica d’urbanisme que el Govern ha fet servir per desestimar el recurs de la família Viladomat contra la declaració d’interès nacional per mirar de frenar l’argumentari de López. Però d’allò llegit per Torres Falcó es desprèn que la CTU ha fet entrar amb calçador i més i tot el seu criteri que mentre que el Govern controli l’execució del projecte i en faci les correccions oportunes ja n’hi ha prou. A més, el titular ministerial també ha afirmat que hi ha altres projectes, i ha citat ‘The Cloud’ i els plans sectorials d’energia, que no són promoguts i executats per l’executiu que han rebut la qualificació d’interès nacional.

El polític del PS ha hagut de recordar a Torres Falcó que tant Andorra Telecom com FEDA, responsables dels treballs esmentats, “són entitats 100% públiques, del Govern”. La passarel·la de Soldeu, inicialment projectada pel grup hoteler de casa Calbó, ha estat finalment adoptat per Ensisa, on hi participa el comú de Canillo i Crèdit Andorrà. La societat canillenca està aquests dies explicant públicament el projecte sota l'espasa de Dàmocles d'un eventual trencament de Grandvalira. El Govern s'ha ofert de mediador i no es descarta una trobada entre el màxim responsable de l'executiu, Toni Martí, i l'actual president de Nevasa i home fort de Saetde Joan Viladomat. S'ha parlat de dur a terme un contacte formal. Però, per ara, no ha existit encara.

Comentaris

Trending