Retirada la controvertida minicentral elèctrica projectada a tocar el CIAM

Comentaris

Retirada la controvertida minicentral elèctrica projectada a tocar el CIAM
Retirada la controvertida minicentral elèctrica projectada a tocar el CIAM

La controvertida minicentral elèctrica que inicialment el Govern havia adjudicat a la societat Anella Industrial del Pirineu al tram del riu Valira d'Orient que passa a l'altura del fins ara Centre d'Interpretació de l'Aigua (CIAM), a Escaldes, finalment no es farà. La societat adjudicatària ha retirat les instal·lacions denominades 'Museu de l'Aigua' i 'La Margineda'. Els motius pels quals al final han decaigut els dos projectes no han transcendit. Però la minicentral escaldenca havia aixecat certa polseguera pel que portava d'associat. O hi podia haver portat. En tot cas, la 'baixa' dels dos esmentats projectes dóna peu a concedir l'oportunitat a dos equipaments que estaven en 'llista d'espera'. En aquest cas, un s'hauria de fer a la zona de Sorteny i Rialb i l'altre, a Auvinyà. Aquest darrer, però, tampoc no tirarà endavant. I el següent a la llista és una minicentral projectada a tocar la frontera hispano-andorrana. En aquests tres darrers casos, els adjudicataris són els membres d'AESE, l'entitat que aglutina les mútues elèctriques parroquials del país.

El projecte de minicentral 'Museu de l'Aigua' era, de llarg, la que disposava del pressupost més alt. Fonts coneixedores del projecte van assegurar que vist els imports que manejava Anella Industrial del Pirineu tot feia preveure que la instal·lació de la minicentral aniria associada a la construcció d'algun tipus d'accés a la zona que, en el futur, podria permetre algun altre tipus de desenvolupament urbanístic. Finalment, el projecte no hauria estat viable o directament, els responsables del mateix no haurien volgut assumir segons quins riscos. Lligat a la societat promotora d'aquestes minicentrals hi ha una  de les persones més afins al director general de FEDA, Albert Moles. Anella Industrial del Pirineu havia 'guanyat' inicialment quatre minicentrals, de les quals finalment com a molt, i si no surten més inconvenients, només en desenvoluparà. Els projectes presentats per l'esmentada societat segueixen una línia molt semblant, segons fonts coneixedores del sector, a propostes que al seu dia ja tenia en cartera FHASA. 

Paral·lelament, el Govern ha aprovat declarar projecte d'interès nacional la construcció d'una minicentral hidroelèctrica a Arcalís. El ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha explicat després de la celebració del consell de ministres que es tracta d'un dels projectes aprovats dins de la primera convocatòria per a la construcció de minicentrals i que havia de cobrir una sèrie de tràmits administratius, entre ells, ser declarat d'interès nacional si ocupava terreny públic. El comú d'Ordino va convocar un concurs públic de concessió administrativa per a l'ocupació i l'ús de béns de domini públic i l'autorització de l'aprofitament i l'ús de l'aigua per a la producció d'energia elèctrica en minicentrals. El projecte es va adjudicar de manera provisional a l'empresa Nord Andorrà SA. Aquest no és l'únic projecte de minicentral que necessitarà superar la declaració d'interès nacional. Com a mínim un altre projecte aquest cas situat a la Massana, a les basses del Teixidó, haurà de superar el mateix tràmit.

 

Comentaris

Trending