Reducció de lloguers a les empreses tancades i als treballadors se’ls imputaran fins a 15 dies de vacances

La llei preveu que els negocis que no puguin continuar amb l’activitat paguin el salari complet al treballador, però primer descomptant hores de descans pendents i després jornades de festa

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

La llei òmnibus que el Govern preveu tramitar i aprovar aquesta mateixa setmana per pal·liar els efectes que sobre l’economia està tenint i tindrà la crisi del coronavirus inclourà l’obligació als propietaris de locals comercials de reduir el lloguer que cobren. En cas de les hipoteques, es treballa amb els bancs per aplicar una mesura similar. Pel que fa als treballadors afectats pels tancaments obligatoris d’empreses, es preveu que es mantingui el salari, però s’anirà descomptant les jornades sense feina primer amb les hores de descans acumulades -si és que hi ha- i posteriorment amb dies de vacances fins a un màxim de quinze. A partir d’aquí, es demanen ajudes per poder garantir el pagament dels sous.

Així figura en l’esborrany del text, que s’ha d’acabar de tancar. Les mesures no només afecten les empreses obligades a tancar sinó que també preveuen accions per aquelles que, tot i romandre obertes, pateixin una reducció dràstica de la seva activitat a conseqüència de la crisi del Covid-19. La llei preveurà diferents àmbits, entre ells la modificació de la Llei de relacions laborals per definir com es computen els dies que no es treballin pel tancament forçat.

I, segons el document al qual ha tingut Altaveu, el que es farà és descomptar al treballador, en primer lloc, “les hores de descans acumulades”, i, en segon, “es consumeixen 15 dies de vacances sense preavís”. En aquest punt, no s’indica el càlcul inicialment anunciat per Govern, a raó de mig dia de festa i mig computat com a treballat per cada jornada sense feina.

Es treballa amb el sector bancari per impulsar una mesura similar a la dels lloguers per a les hipoteques de locals comercials

A partir d’acabar aquestes hores i dies, “l’empresari haurà de pagar el salari sense consumir vacances”. Davant d’això, el Govern s’ha compromès a estudiar si ofereix algun tipus d’ajuda, més enllà dels crèdits tous, per pagar aquests sous. La Llei de relacions laborals també tindrà un altre canvi, tot establint que el concepte de força major no s’aplicarà en aquesta crisi fet que impedirà la suspensió de contractes.

La llei estableix també altres mesures, com ara en l’àmbit dels lloguers de locals. Els propietaris hauran de reduir-los a la meitat en el cas de les empreses que hagin hagut de tancar i un 25% si, tot i poder obrir, l’activitat s’ha vist reduïda de forma significativa per culpa de la crisi del Covid-19. A banda, s’està estudiant amb el sector bancari implementar una mesura similar amb les hipoteques dels locals comercials.

El projecte legislatiu també modifica la Llei de la CAAS per introduir la reducció de cotitzacions a la meitat en el cas dels autònoms i la cobertura com a baixa per accident laboral a aquelles persones que estiguin confinades per contagi o per sospites d’haver agafat el coronavirus. Aquesta modificació també inclou un complement del 100% per als professionals sanitaris.

El Govern també ajornarà cotitzacions a la CASS i pagament de tributs, en aquest cas, via decret, mateixa fórmula que s’emprarà per al programa de crèdits tous. Tampoc serà necessari canviar cap llei per acceptar una altra demanda dels empresaris, la que feia referència a la categoria dels hotels. HI ha el “compromís ferm i per escrit que les inspeccions (...) queden suspeses”.

Un dels punts que encara caldria analitzar és si aquestes mesures, especialment les que s’aprovin amb la llei òmnibus, poden ser retroactives, tot tenint en compte que en moltes empreses el cessament de l’activitat ja és un fet. El text, tot i que s’aprovi aquesta mateixa setmana, trigarà uns dies en entrar en vigor, ja que necessita el tràmit de l’aprovació dels Coprínceps, fet que requereix un mínim de vuit dies.

A banda, s’entén que les mesures estan preparades per una crisi que duri entre quinze dies i un mes, però no es nega ja que la situació es pot allargar encara més. En aquest cas, caldrà analitzar noves actuacions.

Etiquetes

Comentaris (22)

Trending