Surt en llibertat per un error judicial l’empleada de la CASS acusada de quedar-se diners

La Batllia no li va notificar degudament la darrera pròrroga de la presó preventiva i, a més, li va atribuir un delicte que no se li havia imputat fins ara

-
-
La cap de l’àrea d’inspecció de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) està en llibertat. Després de més d’un any empresonada acusada d’haver-se quedat diners de la parapública, el Tribunal de Corts n’ha dictat aquest dimarts el seu alliberament immediat arran d’una errada comesa per la batlle responsable de la investigació del cas: la instructora judicial no li va comunicar a la dona en la forma que tocava la darrera pròrroga de la presó preventiva i, a més, li va atribuir un delicte, el de blanqueig, que fins ara no se li havia imputat mai.

La dona, de 51 anys i detinguda el 16 de maig de l’any passat després que la direcció de la CASS interposés una denúncia contra ella, ha sortit del centre penitenciari al voltant de les 4 d’aquesta tarda. L’alt comandament de la parapública ha deixat la Comella arran d’una decisió del Tribunal de Corts, que hauria acollit favorablement un recurs presentat per la defensa de la dona, segons fonts coneixedores del cas. Això sí, la processada, els càrrecs contra la qual continuen plenament vigents i, per tant, al seu dia haurà d’afrontar el corresponent judici, s’ha de presentar cada quinze dies davant l’autoritat judicial.

L'acusada ha deixat la Comella aquesta tarda, gairebé tretze mesos després d'ingressar-hi, després d'una resolució del Tribunal de Corts

Els batlles han de renovar, si ho creuen escaient, cada quatre mesos la situació de presó provisional d’un reclús. La responsable d’aquest cas, Maria Àngels Moreno, ho va fer correctament el primer i el segon cop però, encara no fa un mes, quan li va tocar fer-ho per tercera vegada, no ho va fer degudament, segons que ha confirmat el Tribunal de Corts. La Batllia no hauria comunicat correctament la prolongació de l’empresonament i, a més, li hauria atribuït un delicte de blanqueig pel qual no havia estat mai processada.

Segons les fonts de la investigació consultades, la defensa hauria promogut les accions escaients en detectar l’error i el Tribunal de Corts, com a òrgan superior a la batlle encarregada de dirigir la investigació, li hauria donat la raó i, d’aquí, l’alliberament després de més d’un any de reclusió. No obstant això, evidentment, la instrucció continua. L’anàlisi de l’afer continua. La instrucció encara no està ni molt menys tancada hores d’ara, més d’un any després de l’esclat de l’afer. 

Quantificació del perjudici

La dona va ser denunciada arran de les sospites dels seus propis companys, que en un moment donat van comunicar a la direcció que tenien elements suficients per afirmar que la seva cap s’havia apropiat dels diners procedents de multes i regularitzacions de cotitzacions degudes i altres pagaments debitats que els administrats abonaven en metàl·lic. La CASS, que encara avui és només actor civil en el cas, mai no ha presentat una acusació formal contra la treballadora, va denunciar-la al seu dia per un suposat forat de 20.000 euros.

L'auditoria encarregada per la parapública per ordre de les autoritats judicials estableix en 246.000 euros el forat generat el darrer any per l'acusada

Justament, la fase procedimental actual, l’estat de la instrucció, es troba en aquell moment que cal quantificar el prejudici suposadament comès. L’auditoria oficial encomanada i pagada per la CASS per ordre de la Batllia ha quantificat finalment els diners distrets presumptament per la dona, per l’acusada, en 246.000 euros. El període analitzat, si fa no fa, seria l’any anterior a la detenció. És a dir, tot el 2017 i els primers mesos del 2018. La quantitat, doncs, supera en molt el que es presumia inicialment.

Haurien estat els darrers mesos abans de la seva detenció quan el comportament anòmal de l’acusada s’hauria desfrenat totalment. Segons les fonts consultades, no hi ha dubte, i així estaria reconegut, que la dona patia d’una addicció al joc. Les seves visites al bingo eren freqüents tal i com hauria acreditat la policia, que situa les apropiacions molts més anys enrere, potser una desena, i les quantifica, a través d’un càlcul poc precís, en més de mig milió d’euros, una quantitat en cap cas reconeguda per la dona, que sí que ha admès haver-se quedat diners.

Més enllà de l'actuació de la processada, afectada per una addicció al joc, hom reclama l'assumpció de responsabilitats de qui havia d'assegurar el control comptable a la Seguretat Social

Una vegada alliberada, caldrà veure quina línia de defensa se segueix. De ben segur, un element a tenir en compte seria la malaltia que aparentment patiria la processada, la ludopatia que feia que gairebé diàriament assistís a la sala de joc de Prat de la Creu. En tot cas, segons les fonts, és aviat encara per traçar qualsevol estratègia. La instrucció seguirà avançant. Malgrat l’alliberament, mesures com l’embargament de béns de la dona i la seva parella per respondre del perjudici causat continuen actives. També el processament de l’esmentada parella de la dona, en tan què beneficiària d’uns diners de procedència il·lícita.

Les fonts consultades han assegurat també que caldria analitzar la responsabilitat d’altres actors de la CASS més enllà de la pròpia autora directa de la defraudació. Cert que des de la detenció de la dona s’han canviat els protocols i no es deixa fer cap pagament en metàl·lic. Però no és menys cert, també, han recordat les fonts, que tan sols que es doni per bona l’auditoria sol·licitada per la Batllia i que estableix el forat en 246.000 euros, això demostra un dèficit de control molt gran, que reclama l’assumpció de responsabilitats més enllà de la cap d’inspecció.

-

Relacionat

‘Cas inspecció CASS’: un any de presó i un ‘forat’ que multiplica almenys per cinc el denunciat a l’inici

Comentaris (8)

Trending