Quatre policies més encausats pel cas de l’agent expulsat per maltractar un detingut emmanillat

El company de patrulla de l’uniformat acomiadat, dos patrullers més que van fer suport i la responsable de torn han hagut de declarar a la Batllia arran d’una denúncia de l’agredit

-
-
La Batllia ha encausat quatre policies més pel cas del maltractament i tracte degradant proferits ara fa dos mesos a un detingut i que va suposar l’expulsió del cos d’un altre agent. Els quatre encausats ja han prestat declaració davant la batlle instructora de l’afer i estan a l’expectativa de com evoluciona la investigació. La instrucció deriva d’una denúncia presentada per l’agredit, que poques setmanes després de l’enrenou amb què es va veure immers va tornar a ser detingut. En la primera ocasió ho va ser per un aldarull la matinada del 18 de febrer als afores d’un local d’oci nocturn. La segona vegada va ser arrestat en el marc d’una operació antidroga.

Segons que han explicat diverses fonts, la batlle encarregada de la instrucció de l’afer ha escoltat les versions donades pel company de patrulla de l’agent expulsat, dos uniformats més que formaven una altra patrulla que va haver de fer suport a la que va assumir inicialment la detenció de l’agressor que hauria passat a ser després agredit i la responsable de torn d’aquella matinada, una sotsoficial del cos. Fonts properes a la policia han assegurat que esperen que la investigació oberta s’acabi arxivant i la via penal es tanqui amb la inhabilitació (i per tant la condemna) que es va imposar a l’agent que va ser acomiadat. Una altra cosa és la via disciplinària laboral.

No totes les lesions que presentava l’arrestat serien compatibles amb els cops que va rebre a l’ascensor d’apressats, però no existeix cap altra gravació que pugui aportar elements

Altres fonts han explicat que el jove agredit mentre estava emmanillat, de 23 anys i amb múltiples antecedents policials i judicials, va acabar denunciant l’agressió de què hauria estat víctima en les dependència policials. Segons aquestes fonts, les lesions que presentava no eren totes compatibles amb els cops que hauria rebut de l’agent ja acomiadat. Així, segons les fonts, l’uniformat que va ser expulsat arran d’aquest fet hauria donat un parell de clatellots al detingut i una puntada de peu, suposadament, amb la voluntat de fer aixecar l’arrestat, que havia caigut dins de l’ascensor de detinguts.

En aquell ascensor, com en altres instal·lacions del despatx central de la policia, hi ha càmeres de videovigilància. En el cas de l’ascensor, una càmera zenital que hauria permès veure com en un moment donat, el detingut, emmanillat, pretén abalançar-se contra el policia amb la intenció de donar-li un cop de cap. L’agent s’aparta lleugerament i dóna un parell de clatellots a l’arrestat que contribueixen a fer-lo caure. En la caiguda, s’obre una cella. Després, l’uniformat l’agafaria per la samarreta alhora que li donava un cop de peu comminant-lo a aixecar-se.

Les ferides que presentava el jove -molt notables i que haurien aixecat la curiositat del batlle davant del qual va passar a disposició judicial la tarda-nit del 18 de febrer, moment a partir del qual es descobreix que no són producte de l’aldarull pel qual havia estat detingut la matinada anterior si no degut a una agressió dels agents-, segons les fonts, no serien totes compatibles amb el que es veia a les imatges. Hi hauria d’haver hagut, suposadament, alguna altra actuació. Però no hi ha proves ni gravacions. Les fonts consultades han afirmat que hi ha un espai on no hi ha càmeres: la sala d’escorcolls. Haurà de ser la investigació judicial oberta la que estableixi el que va passar si realment es pot aclarir.

En principi, segons fonts properes a la investigació, la fiscalia es donava per satisfeta amb la condemna del jove policia -23 anys com el detingut- que ja ha estat acomiadat. Ara, però, caldrà veure quin és el seu posicionament. Hi ha almenys dos elements que ho condicionen tot plegat però que no hauria d’influir en l’intent d’aclarir realment què va passar. D’una banda, el fet que el jove detingut i agredit és un home conflictiu. Però, de l’altra, es dóna el cas que tant la Batllia com la fiscalia no és la primera vegada que reben informacions i fins i tot alguna denúncia de comportament vexatoris o agressius d’alguns agents. Actuacions desproporcionades i que anirien més enllà del que pertoca. 

La direcció del cos estudia una reordenació dels grups de patrullers vist les queixes que hi ha sobre l’actuació a voltes desproporcionada i fora de lloc d’un d’ells

I a més a més resulta que molts d’aquests coincidirien en el grup policial que actuava aquella nit en què es van produir els fets ara judicialitzats. Fonts consultades han explicat que és notori des de fa temps que “hi ha alguns PO que es repeteixen tot sovint o que coincideixen sempre que hi ha queixes per comportaments policials fora de lloc”. PO és, diguem-ne, la matrícula de l’uniformat. La placa. És possible que ben aviat la direcció del cos -segons les fonts, com a mínim està en estudi- dugui a terme una reordenació de grups de patrullers, justament, per ‘trencar’ les unitats on suposadament coincidirien uniformats més controvertits.

-

Relacionat

El jove implicat en l’afer del policia formava part d’una xarxa que distribuïa marihuana a menors
Accés al despatx central de la policia pel carrer Ciutat de Sabadell d'Escaldes.

Relacionat

Detingut per una qüestió de drogues l’home involucrat en l’agressió proferida per un policia que li va costar la feina
-

Relacionat

El cas del policia condemnat per apallissar un detingut portarà cua
-

Relacionat

Les patrulles de la policia porten una càmera incorporada a l’uniforme per gravar intervencions conflictives
El director de la policia haurà de continuar sent andorrà i no caldrà que formi part del cos

Relacionat

Condemnat per la via ràpida un policia que va maltractar de forma molt greu un detingut mentre estava emmanillat

Comentaris

Trending