Condemnat per la via ràpida un policia que va maltractar de forma molt greu un detingut mentre estava emmanillat

Els fets van passar el matí de diumenge després que una patrulla hagués d’intervenir en una baralla que hi havia a l’exterior d’un local d’oci nocturn d’Andorra la Vella

El director de la policia haurà de continuar sent andorrà i no caldrà que formi part del cos
El director de la policia haurà de continuar sent andorrà i no caldrà que formi part del cos
Tot deriva d'una baralla a l'exterior d'un local d'oci nocturn la matinada de diumenge. Una patrulla hi va acudit i va practicar una detenció. L’arrestat, en dependències policials, hauria plantat cara a l’agent i aquest va reaccionar de manera desproporcionada, fent caure’l -fet que li va provocar un trau a la cella- i colpejant-lo. Quan el jove apressat va passar a disposició judicial diumenge a la nit va denunciar els fets al batlle, que va posar en marxa una ràpida actuació que va derivar la detenció de l’uniformat. La Batllia va aplicar una ordenança penal que davant el risc d’anar a presó com pretenia el fiscal el membre del cos d’ordre va acceptar; ara està apartat i tot porta a pensar que serà acomiadat.

La Batllia ha condemnat per la via ràpida un agent de policia que hauria maltractat de forma molt greu un detingut en dependències policials mentre duia les manilles posades. A més, tot va passar en una estança on hi havia una càmera que va ser testimoni de tot. Els fets van passar a primera hora del matí de diumenge i les càmeres de seguretat i videovigilància que hi ha al despatx central de l’edifici de l’Obac van enregistrar els cops que l’uniformat, de manera molt desproporcionada, hauria proferit a l’arrestat després que aquest plantés cara. La condemna comporta la suspensió de sou i feina de l’agent mentre s’instrueix un expedient administratiu que tot porta a pensar que clourà amb l’acomiadament del funcionari, de 23 anys i amb uns tres anys d’experiència al cos.

Una patrulla de la policia va haver d’intervenir poc després de les 5 de la matinada de diumenge per una baralla  que hi va haver a l’exterior d’un local d’oci nocturn d’Andorra la Vella. Fet i fet, els agents van acabar detenint un jove que ja hauria oposat forta resistència i en algun moment s’hauria encarat amb la patrulla. La nit estava sent complicada. Aquella no era l’única intervenció en curs per aldarulls a l’entorn de sales de festa. A l’arrestat, de 23 anys, se’l va traslladar a dependències policials.

Les càmeres de seguretat i videovigilància del despatx central van gravar tot l'episodi, amb una actuació desproporcionada de l'uniformat

Mentre era en una sala controlat pels agents que estaven fent els tràmits ordinaris de quan hi ha una detenció, l’arrestat, de ben segur emmanillat segons les fonts, hauria tornat a plantar cara al policia, que hauria reaccionat de forma inadequada tal i com han evidenciat les gravacions de les càmeres. Producte d’una mena de forcejament, l’arrestat va caure i es va obrir la cella. A més, l’agent li hauria propinat un parell de cops. Tipus calbot segons algunes fonts, molt més contundents segons que evidencien les imatges, que permeten veure puntades de peu i cops amb molta agressivitat propinats per l'agent en zones sensibles de la víctima.

Va passar la jornada. El detingut va mantenir-se a les celles corresponents habilitades per als arrestats. L’home es queixava del tracte rebut per la policia. Però va ser quan va prestar declaració davant el batlle que es va desencadenar tot. Passades les 8 de la tarda de diumenge, el detingut és traslladat a la Batllia. I és allí on, entre altres coses, denuncia que si porta la cara com un mapa no és degut a la baralla nocturna per la qual va haver d’intervenir la policia si no per l’acció d’un agent.

Ràpidament, segons les fonts, es posa en marxa una operació per aclarir els fets. Un visionat ràpid de les càmeres de seguretat i videovigilància evidencia la desproporcionalitat de l’actuació de l’uniformat i durant les darreres hores de diumenge o primeres ja de la matinada de dilluns, el comissari de guàrdia procedeix a detenir l’agent, que es manté en dependències policials -no a les cel·les per a arrestats- en qualitat de detingut. Hi romandria gairebé tot el dia. No va ser fins a darrera hora de la tarda de dilluns que el policia passa a disposició judicial.

Allí és quan es fa la proposta de dirimir el cas per la via de l’ordenança penal, és a dir, de sotmetre l’uniformat a un judici ràpid i condemnar-lo. Segons les fonts, la fiscalia proposava, en el cas que no acceptés l’agent el judici ràpid, demanar el seu empresonament mentre es procedia a dur a terme la instrucció ordinària. Finalment, va acabar per donar el seu consentiment a la proposta de condemnar-lo per maltractaments. No obstant això, no han transcendit la condemna exacta.

Sí que és clar que arran de la condemna se l’ha apartat del servei mentre s’instrueix l’expedient disciplinari corresponent. L’aprovació relativament recent dels canvis en la Llei qualificada de la policia ha suposat, entre altres coses, l’agreujament del règim sancionador. Conseqüentment, és més que probable que l’agent acabi expulsat definitivament del cos. Acomiadat.

Comentaris

Trending