PwC no dóna cap validesa ni legal ni ètica a la revisió dels comptes de BPA

Comentaris

La filial andorrana de PwC s'ha adjudicat els treballs.
La filial andorrana de PwC s'ha adjudicat els treballs. ARXIU

La revisió de comptes i clients feta per PricewaterhouseCoopers (PwC) no té cap validesa ni ètica ni legal. Així queda de manifest en la resolució signada pel president del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, relativa al procés de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA). En aquella anàlisi, PwC es va limitar a determinar, a criteri seu i seguint una metodologia que res no té a veure amb la normativa andorrana, quins comptes i clients són “aptes” o no ho són. 

La resolució, de 54 pàgines i 303 articles, ha estat publicada al BOPA. Entre moltes altres coses s’hi diu, concretament en el punt 96, que “la ‘qualificació d’APTE o NO APTE és el resultat de l’aplicació de la metodologia i els procediments realitzats per PwC i, per tant, aquesta ‘qualificació, no pressuposa cap ‘judici de valor’ ni cap ‘qualificació ètica’ ni ‘legal’ ni ‘processal’ del client, ja sigui una persona física o una persona jurídica”.

Això posa de relleu, de forma indubtable, que PwC no va signar mai cap document on es digués que hi havia 923 persones entre els clients de BPA presumptament sospitoses d’haver blanquejat. Aquesta va ser una conclusió estrictament de l’AREB, que no ha tingut més remei de deixar clar en la resolució oficial la posició i el valor que la pròpia consultora d’arrel americana dóna al seu treball. Com s’evidencia també en la documentació publicada al BOPA, la fórmula seguida i els requisits seguits s’allunyen del tot d’allò que s’ha exigit al sector financer andorrà. I, també, de la normativa vigent en cada moment i, encara, a data d’avui.

De fet, al propi Albert Hinojosa, durant una entrevista al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA) no li ha quedat més remei que admetre que la revisió ha seguit uns paràmetres que no tenen res a veure amb el que legalment es pot exigir. I que en molts aspectes tenia molt d’americà. No obstant això, i després d’assegurar que d’entrada BPA es quedarà amb 2.300 clients, ha donat per fet que els poc més de 900 que l’AREB va considerar al seu dia sospitosos de blanquejar no podran passar mai al banc bo. La resta dependrà.

Molts dubtes sobre el futur dels treballadors

Hinojosa ha fet una llarga exposició a RNA. La seva intervenció ha sigut altament optimista en relació a l’adjudicació de Vall Banc a JC Flowers, que ha negat rotundament que sigui un fons voltor, una circumstància que es contradiu amb l’opinió de la majoria d’analistes financers d’arreu del món. El president del consell d’administració de l’AREB ha tornat a explicar que no s’aplicaran quitances sobre els dipòsits dels clients que passin a Vall Banc. Ni tan sols es veuran afectades aquelles persones que tenien un pla d’estalvi garantit via BPA Assegurances. Aquesta entitat participada totalment per BPA ha estat degudament recapitalitzada per poder assumir les pèrdues derivades de la seva inversió en accions preferents. Aquestes sí que es perden totes. I els clients que hi haguessin invertit no recuperaran ni un cèntim d’euro en allò relatiu a aquest producte que Hinojosa ha remarcat que és un producte “d’inversió”.

El màxim responsable formal de l’AREB ha dibuixat un escenari molt pròsper tot i reconèixer que el procés ni molt menys ha acabat del tot. Ha justificat les limitacions de disposició que hi continuaran havent un cop es posi en marxa Vall Banc per evitar els problemes de liquiditat que hi podria haver si tots els clients volguessin recuperar de cop els seus saldos (aquesta operació es podrà fer, en principi, de forma progressiva i en un termini de sis mesos) i ha assegurat que el banc pont disposa de corresponsals.

Sobre les corresponsalies ha donat moltes voltes. I ho ha acabat reconeixent amb la boca petita. Ha assegurat que el que sí que està garantit és que es podrà fer el traspàs de dipòsits de BPA a Vall Banc. I que es donen, per tant, les condicions necessàries per fer-ho. Hi ha els instruments necessaris com hi ha custodis, ‘swift’ o acords amb VISA. On més dubtes ha desprès Hinojosa és en parlar dels treballadors. Preguntat sobre si els empleats que encara queden a BPA han de patir pel seu futur laboral, el president de l’AREB ha fet molts segons de silenci. Finalment l’únic que ha pogut afirmar és que “s’ha arribat a una situació d’equilibri”.

Hinojosa ha explicat que ja hi ha hagut moltes baixes en la plantilla de BPA i que qui ha dimensionat Vall Banc és l’AREB. “S’ha dimensionat bé” ha assegurat i “creiem que s’ha donat una situació d’equilibri”. En tot moment, però, ha evitat garantir que els empleats tenen el seu lloc de treball. Com tampoc no ha volgut respondre sobre si recuperaran, els treballadors, el seu pla de pensions. “Saben el que hi ha, ja se’ls va explicar”, és l’únic que ha dit. Hinojosa també ha demanat no haver de donar segons quins detalls per “respecte institucional”, ja que algunes explicacions concretes es reserven per al Consell General. L’AREB té previst fer una compareixença pública davant la comissió legislativa especial que s’ha encarregat de valorar el ‘cas BPA’ el proper dimecres.

Comentaris

Trending